Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тетяна Бонд: Коли завмирає час - ВІРШ

logo
Тетяна Бонд: Коли завмирає час - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 12
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Коли завмирає час

Тетяна Бонд :: Коли завмирає час
	                                         Крах
                                       (коли завмирає час)

Дивлюся в небо -
Бачу стелю.
А марились вогні...
Навколо створюють 
Пустелю.
Навколо і в мені.


Вона завжди поспішала. Летіла. Щось хапала і знову бігла…За звичкою. Та сьогодні йшла повільно, якось аж відсторонено, злегка похитуючись на високих підборах. Чи то розімліла від червневої полудневої спеки, що давно встановилась у цих степових краях, чи то настрій з самого ранку зіпсували останні новини, але бігти не було вже куди. 
«Хоч би порозходилися, - промайнула думка. – А то буде, як останнього разу…».
У школі і справді було безлюдно. Добре. Тихо. Мрія…. У коридорах ще ховалася вранішня прохолода, зрідка долинали нерозбірливі уривки чужих розмов. 
Рішуче прочинила двері в учительську. Нікого. Дошка оголошень майже порожня: все-таки літо.
«Запись на празднование конца года в профкоме».
«Срочно в течение дня сдать все учебники и др. литературу в книгохранилище. Убрать украинскую символику из кабинетов. Заклеить стенды со ссылками на документы, издательства и пр. Повторная проверка Управления в понедельник!». 
Цікаво, в якій формі проходитиме ця перевірка. Перед очима промайнули кадри зі старої документальної хроніки, як посеред міської площі гітлерівські фашисти спалюють прапори та книжки… Це було б таким логічним завершенням усього. А яка картина для преси! 
Мимовільно уявила реакцію колег на оголошення. Такі різні виразні обличчя. Міни. Кваси і гримаси. Спало на думку: «слебезували», «потішалися», «пащекували». Мовчали, ковтали, виходили…
Останнім часом колись дружній колектив педагогів розділився на маленькі острівці, люди збиралися купками і розмовляли вже більше стиха. Навіть відомі «радикали» втомилися від щоденних політичних дебатів, які рвали колектив на шмаття і заважали налаштуватися на уроки. Колишні друзі раптом втрачали інтерес до спілкування, а ще вчора непримиримі особистості несподівано знаходили спільну мову. Отак знай людей… 
«Так на чому ми зупинилися, - спробувала відігнати нав’язливі думки, - ага, список…».
За дверима зашуміло, заметушилося. 
-	Олено Петрівно, - зрадів у прочинені двері Дмитро, - а на скільки я написав?
-	Почекайте мене біля входу. Йду.
Ще раз пробігла список очима. Все добре. 
У фойє купка дев’ятикласників чекала на вчительку із результатами за іспит. Вийшла посміхаючись. Струнка, охайна, привітна – учні миттєво обступили жінку, яка відразу ж загубилася у галасливій купці підлітків.
-	Ну що, імениннику, порадував – п’ять, - звернулася до Данила.
-	Чому не дванадцять?- трохи невдало пожартував.
-	С тебя хватит! Много хочешь.
-	Мне бы столько!
-	Мы уже не в Украине! Забудь!
-	Да тише вы! - заспокоювала Аня. – Дайте человеку слово сказать.
-	… Кожен отримав результат своїх старань. Більше працював – кращі бали. Дякую Ані, Насті, Ельзарі…
Вона називала імена, намагалася жартувати, а в голові нав’язливо, як зелена муха, снувало: востаннє… 
-	… Бажаю успіхів на наступному іспиті. Зберіться, у вас ще все попереду. - закінчила. Видихнула. Список – на двері. 
Діти поступово розходилися. «Треба було все-таки поставити Артуру чотири, - знову картала себе. – Так за що ж… Хоча … Чи варто…».
-	Олено Петрівно, - перервала внутрішнє самоїдство Настя. – А що ж далі? 
Лише цього зараз не вистачало. На мить розгубилася, але лише на мить:
-	Далі –  російська мова. Через два дні.
-	Та знаю. Не про це. 
-	Усе буде добре, ти ж знаєш.
-	А ви у нас будете?
-	Я – буду. Десь. Не знаю. Ніхто не знає, – несподівано чесно.
-	Я тут подумала. Може, ви б економіку нам читали, чи ОБЖ, чи ще щось там. Це ж зовсім нескладно…
-	Нескладно, - посміхнулася вчителька. – Ще побачимося, Насте. Дякую тобі.
Неподалік мовчки спостерігало кілька дівчат. Настя приєдналася до гурту – і в школі знову стало тихо і порожньо.
Втомлено повернулася в учительську. Спека. Сонце нещадно засліпило простору затишну кімнату. Біля вікна дописувала звіт колега, невисока русокоса жіночка з допитливими очима. Привіталися «на автоматі». Важко впала на стілець… «Чудові діти. Пощастило з ними. Такі природні, невимушені. Прекрасне майбутнє. Чиє?.. Гірко. Шкода їх залишати. Так мало встигли…Може, не зіпсують…» .
-	Читали? – кинула колега Олені.
-	Про вогнище?
-	Яке вогнище? – не зрозуміла та. – А, це ви про спалення розкладу? Так цього року ніхто не хоче святкувати. Може, особливо наближені і поїдуть… Ні, я про книжки. Кажуть, у середу в управлінні в мішки пакували, підшивали, підписували. Думали, на Донбас відправлять. А коли машина за макулатурою приїхала, насипом закидали. У нашої методистки – нервовий розлад…Лікаря викликали… У всіх зараз нерви. Менше треба було символіку по школах знімати. І знайшли ж кого послати – вчителя української мови. Тьху! Ходила павою: «Зніміть те, зніміть се…». Навіть у наших кабінетах нічого не залишила. От де справедливість: у кабінетах англійської можна символіку Британії вивісити, а в наших… Бояться…
-	Мусять. Думаєте, раділа від того? Важко все це.
-	Й не кажіть. Учора зустріла Лілю з четвертої школи. В сльозах. Каже: йду вулицею, розмовляю з мамою по телефону, аж тут на мене як накинеться якась божевільна бабця. Махає руками, репетує…Спочатку не зрозуміла, що до чого. «Фашистка, ты что себе позволяешь, вон из Крыма!..». І ніх-хто не заступився. Тепер з чоловіком ходить вулицями. А ви як, Віталик як? Документи вже подали?
-	Та подали… У місцевий. У Київ не вийшло: атестат так і не вибили. Уже і через знайомих, і через міністерство наше. Усе марно. Одні слова. Або той, або той. Дарма ЗНО здавали... Може, на той рік що зміниться.
-	А в Севастополі – «місті російської слави» – дали обидва атестати. Театр абсурду. Хоча, може, воно й на краще… Все-таки ближче до дому… Тримайтеся…
-	Тримаюсь, дякую. Ось здам книжки, підшию роботи – і вільна як вітер.
-	Додому поїдете?
-	Хоч ви не питайте, – трохи роздратовано. – Кого не зустріну – тільки й розмов: коли та куди. Чому я повинна кудись тікати? Чи я що в кого вкрала… Я дома. 
-	А, украинцы, вы здесь, - на порозі з’явилася Василівна, шкільний секретар. –        Ср-рочно к директору. А где остальные?
-	Не видели. Что случилось?
-	Р-разбор полётов. Да шучу. Узнаете.
У тому кабінеті ще відчувалася присутність колишнього директора. Ось величезна кришталева сова, порцелянова ваза… Кожна річ як шматок історії із життя тієї, що пропрацювала тут 25 років, а потім вирішила піти.  Хоча подейкують, «її пішли». Нова ж директорка ще не звикла до чужого кабінету, тож не поспішала його кардинально змінювати чи то з поваги, чи за браком часу.
-	Проходите, садитесь. Здравствуйте, с кем не виделись, - відірвалася від паперів. – А где все?
-	Сейчас под-дбегут, - гукнула Василівна із суміжної з кабінетом приймальні. 
-	Подождем, – запала напружена тиша. 
Дивно, як іноді час може розпадатися на хвилини, а ті руйнуються на секундоатоми. Ось і зараз він затамував подих і завис, як старий комп’ютер. 
«Мабуть, не буде годин. До цього йде. Що ж то буде…» - намагалися вгадати.
У кабінет зайшло ще троє учителів «неактуального предмету». 
-	Садитесь. Все? Начнем. Ситуация у нас… - «Летящей походкой…» - перервав директорку телефон. Скинула виклик. – … следующая. Все мы люди взрослые, понимаем обстановку. Обсуждать политический аспект сейчас ни к чему. Главное, что дальше. Сейчас вопросов больше, чем ответов. Но всё идет… – «Летящей походкой…», - вимкнула нав’язливий телефон геть, продовжила, –… к тому, что предмета не будет или будет очень мало за счет внеурочки  или регионального компонента…
-	Так это сколько? - не витримали. – Час, два, десять?
-	… Поэтому, -  незворушно вела своє директорка, - на  каждую школу выделено одно место для переучивания на преподавание русского языка. Понимаю, у всех – семьи, дети. Но место всего одно. Решайте сейчас, кто из вас его получит. В течение часа нужно сообщить выше. 
 «Який поворот! Блискавично! А стратегія! Чекаєте на шоу?».
-	Я пас. – впевнено відрізала Олена Петрівна. – Как совместитель, не претендую на это место. Вирішуйте без мене.
-	Хорошо. Я ожидала этого. Решайте вчетвером. Может, жребий?..
-	Я тоже не могу, - сумно мовила наймолодша, родом з Херсонщини. - Меня родители из дома выгонят. Да и сама… не смогу!.. 
-	Я отказываюсь. 
-	І я. Не можу. Хай інші вчать…
-	Простите, я тоже.
-	Как так: не смогу, - розгубилася від несподіванки директорка. - Дівчата, ви що? – змінилася раптом. – Чи ви не розумієте, що це кінець? Я сама з Харківщини, мене теж болить, як і вас. Та життя продовжується! Усім важко. Головне – не стріляють! Якось воно буде. Пристосуємось. Де наша не пропадала… Подумайте ще раз. Це реальний шанс працювати далі! У вас же діти, онуки… А досвід який. Такі вчителі… - відвернулася, схопивши телефон, вийшла.
Сонячні зайчики весело стрибали по підлозі, лоскотали за пальці засмучених жінок. 
-	Р-расходитесь, директора вызвали в исполком, - повідомила Василівна.
Як тіні, мовчки посунули з кабінету. У коридорі кілька учителів, які активно обговорювали сьогоднішні новини щодо будівництва чи то мосту, чи то тунелю, неприязно притихли. 
-	Што случілось? – поцікавилися. - Пачему такіє лица?
-	Якщо сову помножити на мишу, вона все одно менша за білку.
-	Што-о-о-о?
Підхопивши свої речі (кілька учнівських зошитів з творчими роботами, файли з дитячими проектами, портрети письменників та книжки) Олена Петрівна вислизнула зі школи. Але й тут не було чим дихати. Ноги слухняно понесли подалі. 
З новенького білборда білозуба краля хизувалася, що тепер може викладати «родной язик». Кумедні горобці, як діти-бешкетники, дзвінко викачувалися в пилюці. Ох, багатьох нас викачають…Дві бабусі під розлогою липою голосно розмахували руками про бандерівців, які з луками вистрибують з потягів на ходу і «всех нас пєрєстрєляют». Добре, що не з’їдять… 
Швидше б звечоріло… Із кожним кроком віддалась від школи. Хвилини теж уже йшли, та не уявляли, куди. Вицвіле небо дивувалося людській байдужості.
Чому ж так важко? «Мы уже не в Украине! Забудь!», - згадала пекучі слова котрогось з учнів. Це ми ще побачимо, - затиснувши зуби,  - побачимо…

ID:  608564
Рубрика: Проза
дата надходження: 22.09.2015 14:29:24
© дата внесення змiн: 11.05.2018 15:09:49
автор: Тетяна Бонд

Мені подобається 3 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (494)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: