Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Дмитро Юнак: Одумайтесь, люди… - ВІРШ

logo
Дмитро Юнак: Одумайтесь, люди… - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Одумайтесь, люди…

Знову гинуть в  Донбасі молоді і старі люди, а плач і смуток розноситься по всій Україні. Вже тільки в невеличкому обласному центрі -  м. Суми, на Центральному кладовищі за півроку виросли більше дванадцяти могил загиблих в боях молодих воїнів. А на цьому тижні в тій зоні знову розгулялась знахабніла  смерть: в Донецькому аеропорту ворожі бойовики підірвали будівлі порталу, де знаходились наші захисники. Хто порахував, скільки їх там загинули під обломками бетонних плит?  Одних лише поранених більше сотні, та захоплених в полон до двадцяти. А через декілька днів  на зупинці в Донецьку снаряд попав у переповнений автобус з мирними жителями - понад два десятки вбитих і кілька десятків поранених. І вчора бойовики обстріляли спальні квартали Маріуполя – тридцять жителів загинули і сто три поранених. До яких же пір ми будемо самі себе викорчовувати? Мало на нас іншої погибелі? Затівають війни завжди багаті, а розплачуються кров’ю прості люди. 
Матері Росії, я звертаюсь до вас: невже вам так потрібний той Донбас, що навіть своїх дітей не жалієте? Ви що, без нього доїдаєте останню шкоринку хліба?
Народи України і Росії однієї православної віри. Вони давно вже  переплелися поміж собою узами браків і стали кровними братами і сестрами. Чому ж тоді російські бойові заряди рвуться на  нашій території і ваші сини їдуть на наші простори, щоб  вбивати і гинути самим? Українські ж, як ви кажете «бандерівці», не їдуть воювати на ваші землі! 
Чому  ви не виходите на вулиці з  призивами проти війни, щоб можновладці бачили і знали, що матері Росії не згодні посилати своїх синів на братовбивчу війну?    

І знов Маріуполь, і знову Донбас…
Та скільки ж крові тої литись?
О, людоньки, люди, звертаюсь до вас:
Допоки й навіщо нам битись?

У нас же і віра і церква одна,
Віками в боях були скопом.
За ті  ПЕРЕМОГИ пили всі до дна,
Живі на полях ще окопи.

Ми разом були: Кривбас, Дніпрельстан,
Шукали вам газ по Сибіру,
А потім вели з Уренгою…  І БАМ…
Невже недостатньо для миру?

Старим обеліскам вклоніться  на мить, 
Там вбиті з могил тих благають:
- Одумайтесь, люди, невже не болить
Про нас, тут загиблих,  ще пам’ять?
25.01.15р.

ID:  554596
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 25.01.2015 17:29:04
© дата внесення змiн: 25.01.2015 17:29:04
автор: Дмитро Юнак

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Георгий Данко
Прочитаний усіма відвідувачами (559)
В тому числі авторами сайту (19) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Евгений Белов, 02.04.2015 - 12:02
Спасибо за эти стихи. Дай Бог достучаться до сердец тех, кто затеял эту братоубийственную войну.
 
Вількозукра, 14.03.2015 - 12:01
Там гинуть люди - все палає
Там не АТО - війна іде.
Там влада гроші відмиває.
А в нас корупція росте.
 
Салтан Николай, 05.02.2015 - 13:23
Як легко розірвали, здавалося б тісні, звязки і більше того - стали злісними ворогами. Не знаю, але в голові не вкладається вся ця безглуздість
А робота 12 friends
 
Дмитро Юнак відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я думаю, що в майбутньому, коли пройде цей жахливий час пустої і дурної путінської війни, наші народи знову будуть дорожити віковою дружбою.Але зараз потрібно пережити цей непростий час і не згубити назавжди голови і честі порядних народів.
 
Le Chouan, 26.01.2015 - 16:43
По-перше, я живу на границі я мав змогу порявняти Харківську область та Білгородську - Харківська нажаль, програє по всім рівням. Я мав змогу порівняти Харків та скажимо Ростов-на-Дону - знову минус по всіх пунктах. Держава Україна нічого не пропонує моєму рідному крає, крім статусу вічної окраїни, якої будуть постійно шпиняти за близкість до Росії (не тілки географічну, але й ментальну), яку вічно будуть вчити "як треба бути українцем" (а я до речи себе руськім відчуваю - але коріння маю тут). Ця влада крім того, оголосила нас - мільйони громадян "ватою", недолюдьми-колорадами, які не мають права висловити свою точку зору, не можуть вийти на мітінг, виступити по ТВ. якіх, якщо вони пручаються, можно вбивати, і це буде не вбивтсов а героїчний вчинок (Харків-вбивства на Римарський, Одеська Хатинь та терор на Донбасі). Мені це, м'яко кажучи, не до вподоби. Я - ватник, з точки зору свідомих українців, і хочу їм бути. краще ватником ніж майданним "скакунцем" на задньому дворі Євросоюзу. І ще - я влітку бачив Болграрію та Румунію на власні очі - ні, ЄС це абсолютно не панацея.
 
Дмитро Юнак відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Держава - це народ, територія, мова і культура. Три останні категорії являються власністю всього народу. Якщо тобі до вподоби Росія - хто тебе затримує? Або ж дій законним способом - всеукраїнським референдумом. Підтримає весь народ - ідіть, будь ласка.
Але де ти бачив таку країну, щоб віддавала свою територію по вимозі якоїсь групки жителів, які і сами не знають, що вони хочуть?
Зараз же ти пропонуєш використати ті ж способи, що і Росія - насильство.Тому йде війна, бо ніхто не розуміє мови, а хоче творити, що йому заманеться. Жаль, що від цього страдають діти, як українські, так і російські.
А ти не задумувався над тим, що вся Україна повстала лише за те, щоб на нашій землі була справедливість,і при владі не було ворів, крахоборів, бюрократів... Щоб Україна, як і інші цивілізовані країни, була для людей, а не для верхівки.А ти хіба проти цього?
Чи лише дивишся на Ростов-на Дону, що там краще. А ти бачив, що робиться на околицях областей Росії?
А думав, кому ми там взагалі потрібні? Хіба що, як робоча худоба, і то десь на задвірках Сибіру.
Бережіть свою Батьківщину і давайте разом робити таку країну, щоб всім нам жилося тут добре, і наші діти не шукали добра за кордоном. А для цього, в першу чергу, треба припинити війну. Вона нікому, кроми наших ворогів, не потрібна.
Ми з тобою зараз теревені травимо, а снаряди рвуться в Попасні, Стаханові, Дебальцево, Луганську, Донецьку і гинуть ні в чому не винні люди, старі і малі.
Ось тому я і пишу такі вірші, сподіваючись, що людям, від яких це залежить, в кінці кінців дійде:ми не варвари, щоб вести такі безглузді війни! Тож і ти допоможи в цьому, бо від тебе і таких, як ти, теж залежить багато.
 
Le Chouan, 25.01.2015 - 23:27
Все складніше, ніж Вам здається.Якщо Донбас - Україна, чому там не виплачуються пенсії? Ви знаєте, що багато старих людей фізично не могут виїхати зі своїх домівок. Порошенко прирек їх на смерть. То така єдина країна? Чому, коли в інтернеті з'являлися фото вбитих горловчан, донетчан, луганчан, було стільки звірячого глузування, кровожерної зловтіхи з боку "патріотичної" публіки? Чому не був покараний жоден з тих, хто вбивав одеситів у травні хоча обличчя та імена були відомі? Чому в Києві ще навесні пройшал виставка "Осторожно, русские", немов у Німечини 1930-х? І останнє - чому стільки уродженців Донбасу воює у складі ополчення?
 
Дмитро Юнак відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Знаєш, я не політик і ніколи ним не був.Я прожив життя, вважаю, чесно. Тому і не нажив капіталів, а живу, як і всі, перебиваючись з копійочки на копієчку. Я шаную людей праці, ким би вони не були - негри, чи євреї. чи українці, чи росіяни. Я ненавиджу крахоборів, особливо тих, хто розікрав і зараз розкрадає мою країну. Я ненавиджу тих, хто витирає об свій народ брудні чоботи і зневажає його, називаючи "козлами". "бидлом".Я за справедливу країну, де б були всі рівні перед законом.
Образцем таких країн бачу країни Західної Європи, але ніяк не Росію. Тому підтримую прагнення українців до Європи.Розумію, що як завжди було в революціях,зараз до влади прийшли декотрі не саме порядні люди. Але ж ми сами за них голосували! В тому числі і ви також за таких, як безсмінний депутат всіх бувших наших царьків Бойко, Шуфрич і йому подібні, які і зробили нас жебраками, а сами стали мільйонерами.Але не будемо копатися в брудному спідньому одязі.Не все відразу.
Я вважаю, що все ж до влади прийшли багато нових, молодих людей. Їх з кожним роком ставатиме все більше і більше, в залежності від росту нашої свідомості.Окрім того, владу вже контролює народ, не дає її розгулятися.Тому в людей є надія на краще майбутнє.
Скажи будь ласка, а що тебе тягне до Росії? Там такий же бардак, як і в нас, навіть більший.Ті ж самі олігархи, та ж сама несправедливість, сила грошей і кулака замість сили закону. І ніякого просвітлення в майбутньому!
Невже тобі не набридло таке життя і ти тягнеш туди ще й інших?
 
Фёдор Оборотнев, 25.01.2015 - 18:30
Так воно і є - гинуть (від якої сталі це дуже довгі балачки будуть) і засмучує те, що родини втрачають батьків, та замість того щоб налагодити, хоча б собі життя, віддають його для того, щоб статки київського каганату зростали. До речі, ви чули яка кількість молоді не бажає браи участь у цій справі, і що їй за те загрожує? Вже ж і "реєстрік" є, і чималий.
А до влади, так зробіть мені, невігласу, роз'яснення, що це таке, та влада "як у цивілізованих країнах", це не та часом, що людей примушує до гомо-толерантності, та нав'язує предмети секс-виховання дітям?
Можливо це якісь інші країни, а то я те ж тей сброд цивілізованим не вважаю.
 
Фёдор Оборотнев, 25.01.2015 - 17:45
Знову якась плутанина. Асоціювати українців стовідсотково, та хунту, яка захопила владу, щоб встановити диктатуру Ротшильдів недоречно.
Те що вирізати, та вибити населення Донбасу американським наймитам не вдалось, так ті горькі слізоньки - крокодилячі.

А віра, да - едина (коли не брати до уваги Денисенко з йго сектою), тількі у київської хунти навряд чи православна.
 
Дмитро Юнак відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я не знаю, якої ти віри, і яких статків, але ж гинуть наші не багаті, прості люди, (бо багаті завжди відкупляться і скористаються обставинами!).І не від американської, а від російської сталі...
А головне, що наші народи, які віками були разом, (тільки не говори, що було не так!), зараз безропотно направляємо на бойню своїх синів і гинемо сами.Навіщо і за що?
За Януковича, який обібрав народ? Чи за Путіна, який хоче правити всім миром?
А влада в Києві, можливо. і не зовсім така, яку
хотіли мати, але все рівно колись буде такою, як і в усіх
цивілізованих країнах, а не бандитською.
.Зараз зроблені лише перші кроки, не все робиться в один присіст.

Я в цьому впевнений. А ти в що віриш? Невже в оту путінську побрехеньку, що всі тут бандери?
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: