Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: уляна задарма: з-під ліжка з любов'ю - ВІРШ

logo
уляна задарма: з-під ліжка з любов
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 15
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

з-під ліжка з любов'ю

  Я лежу під ліжком. Ліжко велике і старе. Тут мене важко  відшукати - надто багато речей, окрім мене, під ним: якісь старовинні чемодани, клунки... Усе це припорошене сірим порохом. А ще багато павутини. До речі, я щойно вбила павука. Просто рукою. Он він лежить і дригає лапкою. Самотній, як і я. Десь знадвору ледь чутно чиїсь крики. То шукають мене. Але я не вилізу звідсіля. Ніколи. Я так вирішила.
В кишені намацую дивом вцілілу цукерку. Вона з полуничним смаком. Я заплющую очі і останні події дригають у моїй голові лапкою, як той нещасний павук.
      Мені 12 років. Мене звати... А, зрештою, яка різниця, як мене звати?
Мої "дорогоцінні" братики і сестрички інакше, як Жиропа мене не називають. Це тому, що я "жирна". Ну, товста, чи то пак,"маю надмірну вагу"- як сказав моїй матері наш дільничний лікар.
-Треба більше рухатись. На природу, плавання, рухливі ігри... І - дієта!
Поставтесь до цієї проблеми відповідально!
 Ось чому цього літа я опиняюсь тут - на околиці невеличкого провінційного містечка, де стоїть будинок моєї бабусі. Взагалі тут непогано. Є великий старий сад, двір. За трохи перекошеним парканом - лісосмуга. Зовсім поруч залізнична колія. По ній кілька разів на день проносяться потяги "товарняки", тоді будинок тремтить і вібрує, що мені особисто подобається. По двору бігають - ось хто завжди в русі! - білі і рябі курки. Веселий Джек (без ознак якої-небудь породи) весело махає закрученим у бублик хвостом. От з ним ми одразу стали друзями, адже він, як і я, любить поїсти. У саду багато яблунь і одна висока груша. А на ній... А на ній так заманливо світять звабливими боками схожі на жовті лампочки плоди. Дістати їх непросто. А залазити на дерево мені не дозволяють.
-Ти зламаєш дерево, Жиропо! - регочучи сказав мені один з моїх "улюблених" братиків...
  Братиків у мене троє: Сашко, Мишко і Павлик. Є ще двоюрідні сестри Мар'яна та Ганнуся. І з тими, і з другими я не дружу.Якось так склалося. Справа навіть не у "жиропі"...
   Мар'яна та Ганнуся - дві манірні, худі, як сірники, дівиці. Вони щодня ходять засмагати до найближчої калюжі, яку хтось дуже добрий назвав озером. Спершу і я ходила з ними. Але це було невимовно нудно - лежати у квакаючій жабами траві, відганяючи мух, бджіл, та розмовляти про колір лаку на нігтях Мар'яни, чи слухати розповіді про останні "амурні" перемоги старшокласниці Ганнусі. Нудота! Тим більше, що останнього разу я сама не помітила, як з'їла усе печиво, яке мої гламурні кузини захопили з собою.
   З Сашком, Мишком і Павликом я не дружу також. Востаннє, коли ми з ними влаштували гру в індіанців, я була  полоненою рабинею великого вождя Сашка Гостре Око. І випадково впала на щойно збудований з гілок, палиць розібраного сарайчика та вкраденого тихцем з мотузки мокрого випраного простирадла, вігвам... Вігвам не витримав.
-ЖИРОПА!-сказав Сашко Гстре Око. Я розсердилась. І тріснула його кілька разів скрученим мокрим простирадлом. Мені одномоментно оголосили війну індіанці Мишко Влучна Стріла та Павлик Соколине Перо. Війна закінчилась поразкою індіанців, оскільки їхня зброя - кілька кривеньких саморобних луків  - виявилась надто слабкою проти мокрого простирадла. Зрозуміло, дружба закінчилась також. А мої тітки довго сердитими голосами погрожували зателефонувати моїй мамі, витираючи шмарклі заплаканим індіанцям. Тільки бабуся погладила мене по голові і скрушно зiтхнула...
  Ось так і сталось, що єдиним моїм другом - зате справжнiм!- залишився волохатий Джек, якого щоранку (а прокидаюсь я рано - нестерпно хочеться їсти) відвязую від причепленої до нього буди і ми біжимо вглиб лісосмуги. Там знаходиться об'єкт моїх спостережень і - повірте!- це набагато цікавіше, ніж лак на нігтях Мар'яни, чи кривенькі стріли з воронячими перами горе-індіанців. Величезний мурашник, що виглядає здалеку як панцир гігантської черепахи! Ми з Джеком кілька разів руйнували його палицею, щоб поспостерігати, як вправно мурашки кидаються його захищати, як несуть на спинах дітлахів, як відбудовують стіни. А ще мурашки на диво швидко ліквідовують усі "сліди" моїх загарбницьких харчових подвигів - огризки недостиглих яблук, крихти тихцем винесених пиріжків, курячі кісточки, вишневі кісточки, сливовi кiсточки... Нещодавно ми з Джеком принесли до мурашника тільце мертвого курчати, бо надто  цікаво було побачити, що робитиме цей дрібненький народ з таким дарунком долі.
  Можливо літо промайнуло б у цікавих відкриттях та відносному спокої, якби... Якби не сталося дві події. Перша - великі жовті, як сонце, груші налилися соком і нещодавно на світанку я знайшла під деревом одну. Вона була трішки прим'ята - ще б пак!-падала з такої висоти! - але дуже солодка, бо аж три оси кружляли над нею у траві.
 Друга подія. До нас,у будинок на околиці маленького містечка, приїхав на літні вакації ще один мій двоюрідний брат.У нього аж надто серйозне і красиве ім'я - Олексій. Він майбутній художник і йому скоро дев'ятнадцять. Він трохи схожий на отих вродливих юнаків з таких улюблених Мар'яною-Ганнусею молодіжних серіалів. В будинку зчинився переполох. Тітки бігали туди-сюди, пекли пироги - така подія! - найталановитіший представник молодого покоління нашої родини завітав! Це ж вам не жарти - в самій столиці навчається, у АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ... Одну з його робіт навіть музей придбав!
  Коли Олексій переступив поріг, усі збіглися првітатися. Я стою найдалі, мені чомусь ніяково і хочеться втекти.
- Як ти виросла! - каже мій художньо-обдарований брат.
- В ширину! - пищить цей шмаркач Павлик і запопадливо відскакує убік.
   З приїздом Олексія життя моє змінилось. Чомусь мене більше не приваблює мій мурашник. I тому Джек дарма щоразу махає хвостом, коли бачить мене. Тепер мені подобається сидіти на низькій кремезній старій яблуні і спостерігати. Хоч це i нестерпно. Олексій розклав у дворі свого дерев'яного етюдника - розчепірку на трьох ногах з дошкою посередині. Опівдні - "дуже вдале світло!" - він малює одну з цих сухоребрих - Ганнусю. А Мар'яна сідає поруч на лавочку і веде з Олексієм дурнуваті дівчачі розмови. Мар'яна раз у раз регоче, Ганнусі ж розмовляти і, взагалі, рухатися заборонено, її (куди від правди дітись) вродливе обличчя має такий замріяний вигляд... Ці голубі очі, довгі вії, рожеві вуста...
Що ж. Вчора я вперше за довгий час розглядала себе  потайки у дзеркалі. Навіщо - й сама не знаю...
   А сьогодні вранці сталося непоправне.
З груші у траву вранці впало аж шість солодких і круглобоких груш. Вони були надзвичайно "грушевi"- такі солодкі, пахучі, холодні і  мокрі від роси... 
Коли повернулася, у будинку панувала ранкова тиша. Я для чогось зазирнула у кімнату, де спав Олексій. Двері були напіввідчинені. Він лежав на спині, широко розкинувши руки. Ковдра сповзла, відкриваючи моїм очам груди і плаский живіт. За мить холодна  мокра груша опинилась просто у Олексія на животі. Груша була  велика, пахла, як сто банок грушевого меду, і, хоч була трохи пошкоджена з одного боку, все ж виглядала прекрасно!
Хто б міг подумати, що у солодкій тріщині спокійнісінько снідала бджола...
 За мить почувся крик:
-Що це?! А-а-а-а!!!
Сонний, переляканий, вкушений бджолою Олексій вхопив грушу і жбурнув щосили. Напрямок виявився вірним - вікно, де самотньо синіла заклеєна невідомо у які часи "ізолєнтою" тріщина. "Ізолєнта" не витримала... Посипалися уламки...

Тепер я лежу під ліжком у бабусиній кімнаті. Я надійно заховалася, старі чемодани і лантухи відгородили мене од світу. На підлозі поряд вже не дригає лапкою скалічений павук. Мені стає його шкода і, мабуть тому, на очі мої навертаються сльози. Я чую крики моїх любих тіток, чую як бігають по саду та будинку братики-сестрички...
-Жиропочко, виходь!  -пищить Павлик.
-Ану, припини! - гримає на нього бабуся...
Але я не вийду. Я збираюся тут померти. Мене трохи нудить від голоду, але цукерка з полуничним смаком  заспокоює мої муки.Я заплющую очі і уявляю - акуратна, пофарбована в рожевий (хоч я його ненавиджу!) колір труна. В ній лежу я. Довкола стоять мої тітки, бабуся, заплакані братики-сестрички. А найближче стоїть він. Олексій. Його очі червоні, а губи шепочуть:
-Пробач... Пробач... Пробач.

ID:  487671
Рубрика: Проза
дата надходження: 23.03.2014 16:52:30
© дата внесення змiн: 18.12.2018 08:33:27
автор: уляна задарма

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Лія Ладижинська
Прочитаний усіма відвідувачами (1005)
В тому числі авторами сайту (45) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

8 КороЛев, 05.11.2016 - 20:13
"Рожева труна"?..гламурно! wink 12
Скажи, будь ласка, як професіонал - хіба полудень, з його відсутністю тіней, справді має "вдале світло"?.. smile
Коли я був доволі маленький і пірнав у ванні, хтось із близьких жбурнув мені "Мілкі Вей" і потрапив у голову; було дуже неприємно, майже боляче. Я й досі не знаю, хто то був/
Діти багато фантазують і, мабуть, це добре. Я усе дитинство мріяв про жінок - виховательок дитсадка, шкільних вчительок, сусідку; здебільшого, я рятував їх від якогось лиха, а вони віддячували мені сексом. Люблю секс.
Цікавий твір, дякую! give_rose 32
 
уляна задарма відповів на коментар 8 КороЛев, 05.11.2016 - 21:09
...якщо малювати в саду - в затінку дерев, де навіть тіні світяться
Мені подобався вчитель фізики. Він був голубоокий і вусатий)
 
 
Uliana0711, 22.09.2014 - 02:10
hi Неймовірно! Емоційно, образно give_rose
 
уляна задарма відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,приємно give_rose
 
Влад Петров., 26.06.2014 - 17:20
12
 
уляна задарма відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose 43
 
Лія Ладижинська, 25.03.2014 - 18:38
Моє захоплення Вами не має меж give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose За що не візьметеся, усе на вищому рівні 12 12 12
 
Радченко, 24.03.2014 - 23:08
Читаю, а здається дивлюся фільм: так реально і цікаво відображені почуття дівчинки, що мимоволі після прочитаного думки повертаються в минуле, де теж можна знайти подібний випадок.Дитяча самотність - дуже знайоме почуття. Гарна робота. 12 12 12
 
Ірина Хміль, 24.03.2014 - 12:32
Цікавий стиль і манера розповіді. Сподобалось.
 
Сокольник, 24.03.2014 - 00:26
Який буйний політ фантазії... Дуже гарне і талановито написане оповідання!!! clapping flo24
 
Сабріна, 24.03.2014 - 00:04
Теж рожевий з малку не люблю. 12 Біднятко павучок, а Ви молодчинка. wink Гарно описали світлі почуття спогадів з дитинства, легко та з гумором. smile Сподобалось, наче старий добрий фільм подивилась. 22 give_rose
 
Валя Савелюк, 23.03.2014 - 21:17
самотність - умова творчості... до цього привчають з дитинства... навіть, либонь, з моменту народження сюди... smile give_rose
 
Валерій Голуб, 23.03.2014 - 20:46
Майстерно! Прочитав з цікавістю! hi
 
Цікавий твір.......
16 friends flo12
 
Yana Тymur, 23.03.2014 - 19:52
Гарно передано стан "нетакого" підлітка, знайомо...
 
tetyana-radko, 23.03.2014 - 19:20
Грушу захотілось...І,вилазьте вже , бо цікаво, чим же таки закінчилось... wink
 
гостя, 23.03.2014 - 17:21
Так гарно...спокійно і добре...як у далекому дитинстві... flo06 тільки павуків не вбивайте,кажуть,грошей не буде tongue
 
В.Воццек, 23.03.2014 - 17:09
Сподобалося! Просто і красиво 12
 
Класно! Гарно так передано емоційний стан! Знайомо... Я знаю, що то таке - бути не такою, як усі... І у вас невимовно гарно вийшло це передати! 12 12 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: