Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: посполитий: ПРОВІДНА НЕДІЛЯ - ВІРШ

logo
посполитий: ПРОВІДНА НЕДІЛЯ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ПРОВІДНА НЕДІЛЯ

Скоро Поминальна неділя,Провідна неділя.Чи по нашому,по сільському- просто Проводи. Ви ніколи не бували на сільських проводах?...
Не ручаюся,що таке відбувається в кожному селі неньки-України та для нашого Центральноукраїнського регіону-цілком типово...
Коли я був маленьким хлопчиком,батьки брали мене в поїздку на свою малу батьківщину.На Проводи.Поїздок,власне,було дві-одна перед Провідьми,коли впорядковувалися могили,наступна-"на Проводи".
Для мене то було справжнє Дійство. Напівтиша,монотонний речитатив панотця у цвинтарній капличці.Невеличке скупчення людей біля каплички-черга,щоб передати так звану "грамоту"-список родичів,яких необхідно згадати під час служби.Кого "за упокій", кого "за здравіє"...Запах воску,ладану,ще чогось незнайомого... Синя з білими вкрапленнями смуга рясту- метрів за сто невеличкий лісок.Розповіді батька про померлих родичів,яких я ніколи і в очі не бачив,бо преставились вони ще задовго до мого народження...
Майже біля кожної могили-лавочка і невеликий столик.Я чомусь так виразно пам'ятаю ці лавочки і столики.Грубо збиті,з неструганих дощок.Сірі,а деякі навіть чорні від дощів та вітрів.Але для мене було в них щось магічне.Біля цих столиків збиралися родини,розкидані життєвими буревіями по всіх просторах тоді ще Союзу...
Зустрічалися,обіймалися,плакали...Короткі щирі зустрічі...Адже назавтра або ще навіть увечері всі розлетяться-роз'їдуться,щоб зустрітися знову через рік.Правда,приїхати зможуть не всі.Години до першої цвинтар порожнів.Люди великими групами розходилися по домівках родичів,що жили в селі-не місце на цвинтарі гостинам.
Правда,мабуть,що все розвивається по спіралі.Так склалося(чи то доля викинула такий фортель,чи то так мало бути),що опинився я там звідки у широкий світ вирушили мої батьки.В тому ж селі.Думав,на рік-два,а виявилось-назавжди...Шляхи Господні непізнані. Ось  уже майже двадцять років поспіль у Провідну неділю вирушаю на той же цвинтар.Щоправда,могилок для догляду додалося.Тут здобули вічний спокій обоє моїх батьків,старша донечка...(це,мабуть,те єдине,що навіки прив'язало мене до цього Богом і владою забутого села).
Цвинтар майже не змінився.Та ж сама капличка,тільки стіни її вже похилені і підперті якимсь дрюччям.Той же паркан.Правда,штахетів за тридцять років стало менше.Свіжа побілка надає тому паркану схожості із щербатою посмішкою старої баби. Масивні гранітні пам'ятники поволі ,але впевнено насуваються на вбогі дерев'яні хрестики.
Якось так влучно сказав мені колись один дідусь,з усмішкою показуючи на ряди могил:"Гляди,синку,хто на цьому світі був начальником-той і там начальник.А хто тут був убогим сіромахою,той тільки й заслужив на дерев'яний хрест". Я не проти пам'ятників та все ж,щось у цьому є. Своїм я пам'ятників не ставив. Не в принциповості справа і не в грошах.Граніт,звичайно,не потягнув би,та на щось скромніше спромігся б...Мати просила пам'ятник не ставити...Щоб не давив їй на груди. Та й хіба розміром і ціною пам'ятника виражається любов? Любов не про людське око,а справжня...Не шанував,не любив за життя,то хіба гранітними глибами спокутуєш той гріх? Купиш собі індульгенцію,перепустку в рай?..
На цвинтар з дружиною та донькою йдемо якраніше. Чому? Годинки десь після 10 територія сільського цвинтаря починає нагадувати з одного боку -автосалон злегка потриманих іномарок,з іншого- "стрілку" "братків" з далеких 90-х. Ревуть мотори,міцні і надійні протектори "Данлопів" та "Мішленів" рвуть траву,лишаючи за собою чорні смуги... Розпанахані до пупа сорочки з масивними ланцюгами та хрестами. Вухо вловлює уривки фраз: "...да чьо,тіпа ета...бабло паднял...взял нєдавна кальоса..." Плювки,недопалки на ближні гроби...Хлопці "кидають понти",простіше -"бикують". "Цивілізація" в провінцію йде довго. Райцентри ще живуть у 90-х.Мозок рвуть протирічні відчуття-смішно,гидко,закипає злість...При згадці,що колись  давно і мені світила "перспектива" стати таким покидьком ,стає ще гидкіше, хочеться підійти і пояснити, "почім в Одесі рубероїд"... Та,по перше знаю,що цвинтар-місце умиротворення і спокою.По друге-дружина смикає за рукав від гріха подалі,знаючи мій "дурний" характер...
Нема.Вже давно немає улюблених колись мною кривоногих столиків з неструганих дощок.На зміну їм прийшли намертво вбетоновані міцні столи з дубовими стільницями.На них вивантажуються ящики горілки,коньяку,подекуди навіть шампанське,ну і все,що в таких випадках "полагається" на "закусь". Дехто вмикає в машинах магнітоли.Ну чим не масові народні гуляння?
Десь при в'їзді на цвинтар щосили рве повітря клаксон."Братки" заворушились і поспіхом приймають з дороги машини.Невже совість прокинулась? Та ,побачивши  блискучо-чорний "Мерседес-кубик", що "на всіх парах" мчить до похиленої каплиці,розумію.Приїхав заступник губернатора,вихідець із села.Старенькі бабці перелякано тиснуться до могил-аби не задавили.Чи то водій,чи охоронець своїм потужним торсом "протискає" коридор до каплиці.Замгубернатора передає батюшці "грамоту", спритним рухом пальців кидає на стіл хрустку купюру номіналом в сто північноамериканських карбованців і повертається до машини.Уздрівши його,представники місцевої влади дріботять на напівзігнутих до "Мерса" та дверцята закриваються перед самим носом...Облом-с!
Після шостої вечора на цвинтарі тиша.Тільки двоє-троє місцевих п'яничок сплять межи гробами.Поминальна неділя закінчилась.Люди пішли з цвинтаря...Залишились порожні або биті пляшки,пакети від продуктів,недопалки.Обпльовані,а подекуди -навіть оббльовані могили...
З часів мого дитинства на цвинтарі майже нічого не змінилося...Змінилися люди,змінилась мораль(чи просто зникла?),змінився менталітет. 
Знаєте,є така думка,що кожен твір-чи то вірш,чи то проза,повинні чомусь навчати. Я не хочу нікого повчати,не хочу ні до чого закликати.
Я звичайна людина.Не святий, та і далеко не праведник.
Я прошу.Просто прошу.Люди,давайте будемо Людьми.Хоча б раз на рік.
Без показної релігійності,без пієтету,не про людсюке око.А самі для себе.

ID:  423504
Рубрика: Проза
дата надходження: 08.05.2013 02:41:08
© дата внесення змiн: 08.05.2013 08:51:38
автор: посполитий

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (2137)
В тому числі авторами сайту (14) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

М-да... Мені таке незрозуміле і несприйнятне. Розумію твій гнів. Самій було б гидко таке бачити і чути. У нас не поминають на гробах випивкою чи їдою. Тільки відправляють панахиду священики. Наш запрошує ще кількох, щоб люди довго не чекали. Такси немає. Хто що може і хоче, те кине в кульок. І ніяких голосних розмов. Все культурно.
 
посполитий відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
smile Ми з різних ментальних світів,Любо.Тобто,я хотів сказати,що менталітет "у вас" і "в нас" зовсім різний...
Знаєш,в чому найбільша етнічна трагедія жителя Центральної України? Він для всіх чужий.Для Сходу ми- "бандерівці", для Заходу- "москалі". Це досить узагальнено,та все ж...Ми не сприйняли комуністичної ідеї,але і втратили справжню християнську духовність smile (це сумна посмішка)
 
Дід Михалич, 15.05.2013 - 22:15
Я дуже радий, що ви закликали мене прочитати даний твір. Ви праві у всьому, Знаєте, і справді світ не міняється - міняються тіні, блукаючі в натовті, які сміють себе називати людьми, а справжніх людей мало... Все вищезгадане - щира правда, нажаль ви, як і я, як і кожен, хто хоче чомусь навчити людей, нікого не навчите, адже ніхто не хоче визнавати своїх помилок, мало тих, в кого є душа і поняття "святість"... Маразм людський безмежний як і всесвіт, і це зайвий раз ставить питання: а чи є у нас майбутнє із таким сьогоденням?... frown
 
посполитий відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,друже за щире дружнє слово. Хочеться вірити,що все ще зміниться на краще.
Знаєте,а мене багато хто вважає і називає "безбожни ком" wink smile
У нас же так-трохи не такий,як всі-одразу клеймо.
Одні ненавидять,інші-пальцем біля виска крутять,ще інші-співчутливо жаліють. А мені просто смішно з того усього. smile
 
Яна Бім, 08.05.2013 - 10:32
Так. Людяності забагато не буває.
 
посполитий відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: