Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Бойчук Ігор: Не пийте, браття… - ВІРШ

logo
Бойчук Ігор: Не пийте, браття… - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Не пийте, браття…

Не пийте, браття, за здоров’я –
Вино його вам не додасть.
Лиш доведе до безголов’я
І душу сатані продасть.

Не пийте, браття, за дитину – 
Їй ще колись іти у світ.
А ви проп’єте сиротину
І одів’яне її цвіт.

Не пийте, браття, і за мертвих,
За тих, що втратили життя.
Бо у могилах тих запертих
Їм непотрібне вже пиття.

Не пийте, браття, за кохання –
Воно потоне у вині.
І буде біль і крик, страждання,
І смерть в холодній глибині.

Не пийте, братчики, за волю – 
Самі ж ярмо собі вдягли,
Коли продали свою долю
Й назад купити не змогли.

Не пийте, браття, за Вкраїну – 
Вона від того лиш стражда.
Її ж випалює до тліну
Ота нестримана нужда.

ID:  397390
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 01.02.2013 22:34:50
© дата внесення змiн: 01.02.2013 22:34:50
автор: Бойчук Ігор

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (886)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

посполитий, 05.02.2013 - 16:20
Дякую hi
 
посполитий, 04.02.2013 - 22:59
Сподіваюсь,що не справив враження неадеквата smile
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Навпаки, справили враження цікавої людини з великим багажем знань 12
 
посполитий, 03.02.2013 - 22:03
Думаю,що кожен з нас по своєму правий,Ігорю. НЕ можу казати за всю Скандинавію,але у тій же Фінляндії не такі жорсткі обмеження.Іноземцям,до речі можна все і завжди. smile А щодо місцевих,то діють обмеження на кількіст купленого,час в який можна купувати(кілька годин по обіді) та вік покупця.Продається алкоголь тільки у ліцензованих закладах. Так,статистичні факти річ вперта,але статистика часто "усереднює" результати.
В нас культури пиття,на відміну від тих же молдован чи греків,не було ніколи. Вони-нації,в яких виноробство-складова частина етнокультури,воно культивується тисячоліттями... А народи,які познайомились із алкоголем порівняно пізно у своєму розвитку- елементарно спиваються та деградують. Я ж не проти обмежень,але розумних. Он тютюнопаління заборонили,а це -дискримінація. Створіть спочатку спеціально відведені місця,де я можу(за свої гроші)марнувати своє здоров'я,не завдаючи шкоди іншим,а потім-будь-ласка,забороняйте.
Наостанок додам-скільки людей,стільки й думок.А з розумною людиною завжди приємно подискутувати. friends (не сприйміть смайлик,як сарказм,в келихах сік biggrin )
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вважаю, що будь-яка дискусія допомагає, бо додає людям нових знань, звичайно якщо вона адекватна.
 
посполитий, 03.02.2013 - 18:17
Друже,Ви занадто спрощено розумієте "культуру пиття".Це не пити "багато" і "так,як всі".В цивілізованому світі взагалі нема такого поняття "пити,як всі" або "пити по святах". Китай та Індія не мусульманські країни і заборони на вживання алкоголю там немає. І в Китаї п'ють,тільки переважно ром,гаолянове вино,як вони його називають. В Індії алкогогль певною мірою замінюють наркотики. Культура пиття-це насамперед,виробництво якісного алкоголю,пропагування здорового способу життя,виховна робота з дітьми,починаючи з пелюшок. Німці з їх пристрастю до пива не стали,вибачте,нацією дебілів,шотландці з їх любов'ю до віскі теж. Після дозволу вживання легких наркотиків голландці не стали всуціль наркоманами. А виробництво якісного алкоголю в наших умовах може забезпечити тільки держава.Інша справа,яка в нас влада...
От Ви кажете-заборонити. В СРСР була кримінальна відповідальність за гомосексуалізм.То що? Вони десь ділися??? Зараз в нас така ж відповідальність за проституцію.Ви хочете сказати,що в нас нема проституток?
В Росію,в Санкт-Петербург-шалений потік фінських туристів.І не на Кунст -камеру вони їдуть дивитись.Це можливість три-чотири дні безкарно пити.У Фінляндії сухий закон і ,між іншим,державна монополія на виробництво та імпорт алкоголю.І держава чомусь не споює своїх громадян. Та і що таке споювання? Це казка,міф.Ніхто ж нікого пити не заставляє насильно.
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я коритсуюсь даними статистики. Є такий показник, як літр спирту на одного громадянина на рік. Першість в цій гонці за літрами має Молдова, Росія, Україна (середній показник 18-19 л). Зрозуміло, що показники в країнах Західної Європи нижчі, бо там п'ють алкоголь з нижчим вмістом спирту (пиво, вино) але і там вони високі. У країнах мусульманського устрою дані показують 4-5 літрів на особу. І якщо прирівнати прирости населення в Європі і в цих країнах, то в Європі він від'ємний, а у них додатній. Звичайне це не єдиний фактор, але він вагомий.
Я не говорю про тотальну заборну, а просто висловив думку на рахунок "сухого закону". Якраз приклад скандинавських країн мені найбільше подобається. Кажуть, що там на місто припадає один магазин, в якому продають алкоголь і то не щодня.
А щодо споювання, то так ніхто не йде і нам у рот не заливає, але погодьтеся - є фактори прихованого впливу (телебачення, преса, "правильна" музика і література) і за останні роки маркетинг рухається вперед. Якось змушують людей купувати пральні порошки певної марки, то хіба важко робити це з алкоголем.
 
посполитий, 03.02.2013 - 17:19
Хоч ти вбий,не можу погодитися щодо сухих законів. У США введення в дію "сухого закону" призвело тільки до процвітання бутлегерства (контрабанди алкоголю та підпільного самогоноваріння ). Саме тоді зароджувались "імперії" таких "хрещених батьків",як Аль Капоне,Голландець Шульц та ін. Саме торді вони заробили "стартовий капітал". "Сухий закон" в США-це пік розквіту злочинності,початок деградації суспільних цінностей. І зупинити цей процес вдалося,як не дивно,скасуванням "сухого закону". Не забороняти треба,а виховувати культуру пиття,повернути державі статус монополіста у виробництві спирту та горілчаних виробів, та врешті-решт рівень життя підняти,бо люди п'ють не від доброго життя. Я не захищаю любителів алкоголю,сам не вживаю.До тих ,хто п'є ставлюсь нейтрально... Кожен сам робить свій вибір.
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
От якраз найбільша біда всього білого світу в так званому "культурному питті". Саме там де існує культура пиття від'ємний приріст населення і величезна кількість неповноцінних дітей. А в країнах де такого фактора нема, бо пиття заборонене релігією і законами показники зовсім інші. Тільки в Турції населення щороку збільшуєтьса на мільйон, а про Китай, Індію, Пакистан навіть говорити не треба. Культура пиття - це брехливе понятя, яке призводить до того, що в людини є тільки два шляхи, або пити багато (як алкаголіки), або пити "культурно" (як усі). І держава не може бути монополістом на цьому ринку, бо саме їй буде найбільшвигідне споювання - чим більше будуть пити, тим більші находження підуть у бюджет. Держава має, якщо не забороняти антиблага, то хоч вести пропаганду здорового способу життя.
 
євген уткін, 03.02.2013 - 09:43
Ех! Якби ж замість отих остогидлих пик, які на величезних стендах по усій Україні порозвішувані, та величезними літерами ось такі вірші.
clap
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Не буде такого ніколи, бо цим пикам це не вигідно.
 
посполитий, 02.02.2013 - 21:38
Я не казав,що за Володимира почалося споювання.Просто його слова інколи слугують виправданням згубної пристрасті цілої нації. Так,слов'янський мед- то аналог германського елю,з низьким вмістом алкоголю. Але предки наші часто брали не якістю,а кількістю. Горілку ж українці пізнали раніше москалів століття на два,десь на межі 15-16 ст.,хоча й не зробили її "культовим " напоєм,на відміну від північного сусіда. А масове споювання почалося ще за Петрового батечка Олексія Михайловича,який винокуріння перевів у розряд державної монополії...А "сухі закони"... Вони ще жодну країну не врятували...
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ну щодо виправдання, то люди всюди їх знаходять. Дехто каже, що пити можна, бо навіть у церкві вином причащають. І ще це корисно для серця і т.д. А на рахунок сухих законів, то вони не рятують тільки тих хто має тверду звичку вживати алкоголь, бо вони п'ють сурогати, одекалони і все що горить. Але, як свідчить статистика під час дії таких законів в рази зменшується народжуваність дітей з фізичними та розумовими вадами, а також кількість нещасних випадків, насильства, хуліганства та самогубств.
 
Дід Михалич, 02.02.2013 - 16:59
Правильно ви сказали в попередньому коментарі! Деякі вчителі, доречі, з цим погоджуються...
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую!
 
Яна Бім, 02.02.2013 - 13:52
12 Ваш вірш - тай у кожну школу! Цілком поділяю вашу думку 23 clap
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
На жаль в школі таке зараз не дозволять читати. Владі вигідно, щоб народ був п'яний, здеградований і затурканий. Такий народ ніколи не повстане. Дякую!
 
zazemlena, 02.02.2013 - 09:03
12 12 12 clap
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую!
 
посполитий, 01.02.2013 - 23:18
friends Підтримую (пробачте вже за смайлик) Та більшість не зрозуміє,на жаль frown У нас же кумир князь Володимир(святий,між іншим wink ),який сказав- "Веселіє єсть на Русі пити і не можемо без того жити"... От так,потихеньку і пропили все...
 
Бойчук Ігор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
На скільки мені відомо, то "важкий" алкоголь завезли на Русь вже після Володимира, десь у XIII ст. Під час його правління вживали мед, який був за вмістом алкоголю слабший ніж сучасне пиво. А активне споювання почалося за Петра І, який намагався перейняти все з Європи. Далі й інші царі не відставали, бо розуміли, що цей бізнес приносить надприбутки для держави. Опам'яталися вже в СРСР вводячи "сухі закони", але через низку економічних потрясінь і криз все одно поверталися до активного споювання громадян.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: