Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: євген уткін: ЛОХВИЦЬКІ БУВАЛЬЩИНИ або МІНІАТЮРИ З НАТУРИ - ВІРШ

logo
євген уткін: ЛОХВИЦЬКІ   БУВАЛЬЩИНИ  або МІНІАТЮРИ З НАТУРИ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЛОХВИЦЬКІ БУВАЛЬЩИНИ або МІНІАТЮРИ З НАТУРИ

Ще тільки перші промінчики ранкової зірниці вигулькнули із-за  Горошкового лісу , а за вікном уже було чути  як битим шляхом скрипіли підводи, то з ближніх і дальніх сіл  з’їжджався люд  у  Лохвицю базарювати.  А базари у нас у ті роки були велелюдними, особливо у неділю. І чого тільки  не везли на базар:
Коси, серпи, скіски. 
Граблі, вила, габлі. 
 Колуни, сокири, сокирки. 
Молоти, молотки, молоточки. 
Лопати совкові, лопати штикові. 
Діжки, діжечки, макітри та макітерки, 
Миски, полумиски, глеки, глечики. 
Скоби, цвяхи, цвяшки, 
Збіжжя і мануфактуру. 
Чоботи  хромові, юхтові, кирзові. 
Тухлі шкіряні з рипом дорогі, а парусинові дешеві.
 Гнали, вели, везли:
Нетелів , корівок, бичків, биків, бугаїв. 
Кіз, кізочок і козлів.
 Курей, гусей, качок .  
Словом, чого там тільки не було,  і все оце  із самісінького ранку
хрюкає,  мукає, мекає ,
Гавкає,м’яцкає,бекає,
Пищить, дзищить,  кричить, 
Сопе, хропе, верещить,
Квокче, реве, ґелґотить,
Крякає, вижчить, плямкає,
Кукурікає,  сокорить, гавкає. 
І з проміж цього гармидеру, десь зовсім близько, в загальну какофонію вриваються 
Кухлі, глеки, глечики, 
макітри, макітерки,
Тарілки, миски, полумиски. 
 Для борщу, для затірки, для  кулешу, для вареників, для  сметани,
 Для жінки, для дочки, для невістки, для тещі, для свекрухи, 
для куми, для свахи, для коханки. 
Таких тарілкок, мисок , полумисків,
 глечиків, макітер, макітерок 
 для борщу, затірки, кулешу, вареників,  сметани, 
 для жінки, дочки, невістки, 
тещі, свекрухи, куми, 
для свахи, та для коханки   ви ніде і нізащо не знайдете, бо зроблені вони у нас на Гончарівці  з найкращої Яшницької глини.
 А он проходить огрядний дядько  обвішаний усякою всячиною мов новорічна ялинка посмикуючи хтона для чого раз – поз – раз свого вуса бубонить: 
Кісся, держаки, топорища. 
Для коси…Для  заступа…Для сокири.
Необхідний жіночий реманент, для більшої аргуменації  при  розмові з  заквашеним, під завязку, чоловіком ось:
Качалки, макогони, праники .
Підморгуючи лукаво оком, розхитуючи мітлою з дроту, мов диригент бунчуком, він продовжував:
-Для тих чоловіків у кого руки виросли не з того місця  механічна мітла! Можна загрібати, можна підмітати, тільки треба тримати і ритмічно так махати.
- Пиріжечки ,  верещала дебела молодиця,  з картопелькою, з печіночкою, з квасолькою.
«Раскинулось море широко, и волны бушуют вдали»  співав інвалід акомпануючи собі на гармошці. На землі лежав картуз з дрібними грошима, а груди інваліда прикрашали ордени та медалі.
-Одурив, облапошив  лементував круглий, мов паляниця, чоловік. 
-Товаришу міліціонер, товаришу міліціонер ось подивіться  що цей негідник мені підсунув. Товариш міліціонер  глянув зі свого двометрового  зросту на нещасного селюка, який  мабуть далі свого хутора ніколи, ніде не бував,
І мовив:
–Нууу ?
- Та ось подивіться  два лівих чобота.
- Та я  то бачу, а тобі хіба повилазило, коли купував?
- так він же ж з мішка один чобіт вийняв, а другого показав тільки халяву. Каже:  Забирай з мішком бо не дай Бог міліція , а у Лохвиці за торгівлю з  під поли дуже строго!
- Ага, мовив товариш міліціонер. -Гугнявий продавав?
- Еге ж, гугнявий.
- Харашо. Зайдеш після базарю у одєлєніє спитаєш Гаркавенка, це я.
Селюк ледь діждався до після обіду. А тимчасом  Гаркавенко призвав гугнявого афериста до міліції.
Це був знаменитий на усю Лохвицю  своїми витівками Максим.  Штукар,  жартівник ще той,  до того ж любив гарненько випити. Максим з’явився на очі Гаркавенку  з ціпочком у галіфе  та при орденах, де він їх узяв бозна, казав що заслужив. Щока у нього була замотана хусткою, а вигляд такий, що начебто його три дні чорти десь тягали, а чортенята у голові копійку шукали.
-Максиме,  ти знаєш цього чоловіка? Гаркавенко показав на селюка який тримав оті кляті чоботи. 
Максим  глянув посоловілими очима  на того  та похитав головою.
-Тєбє  шо,  заціпило?  Кажи, знаєш ілі  чи ні? Гаркнув Гаркавенко.
Той знову хита головою і показує на зуби, мовляв болять, не можу балакать
- А ти бачив цього чоловіка? Це  він продав тобі чоботи?
- Та  ні той був у штанях та сорочі,  а цей військовий та ще й при орденах…
Ну ні, то й ні.  На тому і розійшлись. На другий день Гаркавенко прийшов до Максима додому, той якраз похмелявся. Орденів уже не було, щока відтухла, хустка зникла,  дар мови повернувся.
- Максиме  ану розказуй тепер, як воно насправді було вчора з тими чобітьми, вимовив Гаркавенко наливаючи собі в гранчак.
- Та шо тут розказувать,  прогугнявив Максим, це я у того гармоніста узяв їх для реалізації  бо в нього права нога є, а лівої нема, ну так я того… на взаємовигідній основі. А те шо той дурінь купив так хто ж йому винен хай би дивився, йому ж не повилазило.
- А ордени, а зуби?
-Е-е-е-е, так тож для конспіра.а.а.ції.
		Взагалі - то про дядька Максима можна розповідати довго. Пам’ятаю, це було наприкінці п’ятдесятих років, приходить Максим до нас у двір, а я як уздрів його, то мерщій у кукурудзу. Ну, думаю, будуть мені зараз непереливки. Це, думаю, прийшов дядько Максим жалітись батькові, що ми учора з хлопцями, коли він спав п’яний на возі, прив’язали його за ногу до колеса, а до другої прив’язали його ж таки кота. Зрозуміло, котові не сподобалось і він почав верещати. Дядько його ногою, а той ще дужче. Тоді Максим з воза, та як торохне додолу. Ми в регіт, а Максим п’ятиповерховим, на місцевому діалекті як загнув, то нас як вітром здуло. Отож сижу в кукурудзі і думаю. Ну капець тобі  Євгене. Буде тобі сьогодні виховна година.  Коли це чую, Максим зове мене: 
- Вилазь каже,  бо я не серджусь. Сам таким був та ще й не таке витворяв. Я висунув носа з кукурудзи, бачу, дядько начебто не п’яний, та й не сердитий, то я й виліз з кукурудзи. А Максим і каже: 
- Якщо хочете заробити по троячці, то бери своїх песиголовців та поїдемо привеземо мені торху, он біля двору і машина стоїть. За якісь лічені хвилини ми усі троє були у кузові пошарпаного «студобекера», а ще за пів години на величезних площах торфопідприємства. Під’їхали до сухого кагата і Максим скерував:
 – Грузіть, а я тимчамом  займу кругову оборонуу,  бо торф спочатку потрібно ж виписати, потім вистояти величезну,  потім ще хтозна, куди тебе поставить комірник, а цей кагат сухий та й  недалеко. Ми уже закінчували грузить, коли це лементуючи, біжить комірник. Максим глянув на нас, підморгнув і сказав:
- Ну починається. Грузіть швидше, а я піду в наступльеніє . Він  зняв  картуз, бахнув себе у груди,  що аж медалі забрязкотіли, і тикаючи собі пальцем у голову пішов у атаку.
- Я  інвалід, ось бачиш, у мене дірка у голові (може і справді?), у мене конхузія, я на хронті жизь не жалів, а ти …
( тут п’ятиповерховий на місцевому діалекті) торху жалієш герою – орденоносцю?. Дядько оглянувся на нас, знову підморгнув  і знов пішов у атаку з п’ятиповерховим на місцевому діалекті.
		Коли Максим хильнув,  не знаю, але коли ми під’їхали до його двору, то він, як то кажуть, і лика не в’язав. Він сказав шоферу, відкриваючи ворота:  
- Ти  здавай, а я керуватиму.  От він і керує:      « Лівіше, ще трохи, а тепер направо, та правіше ж кажу.  Коли це торох… трісь.. і.. воріт як не було. Тут уже Максим видав цілу тираду на місцевому діалекті, і все для зв’язки слів.  і закінчив:  -П…..! збили!
Аж тут на це лихо вилітає з хати тітка, та без лишніх розмов Максима межи пліч ціпком раз та вдруге, і посипались прокляття на його голову. А тітка була у нього злюща  та воно, правда, як не злитись за таким чоловіком..
		Одного разу Максим з великого похмілля надибав десь  якогось телепня  та й каже: 
 -Ти такий господар, а от собаки у дворі немає, а у мене дві сучки злю-у-у-щі. Давай на чвертку і забирай, яку хочеш.  Не встигли зайти до двору як собака десь там за хатою  підняла такий  ґвалт,  що можна було б подумать ,  хтось із неї, живої,  шкіру дере.
- О! Чуєш,  яка злюща, давай швидше на чвертку та забирай. 
 -Ти ж казав, що у тебе дві сучки, а гавкає лише одна?
 Максим ухопив гроші і крикнув:
- Жінко! Ану позови Ольгу  та ідіть обидві скоренько сюди. За мить  обидві  були на подвір’ї.
-Ось,прогугнявив Максим,  і стара, і молода  гавкають і вдень, і вночі. Вибирай, яку завгодно. 
		Та по-справжньому прославили Лохвицький  край  звичайно ж не такі  жартівники, а всесвітньо відомі: композитор Ісак Осипович Дунаєвський,  драматург Коломієць, автор відомої  п’єси «Фараони»,письменник Архип Тесленко, славетний вчений, талановитий інженер, автор низки наукових праць, що стосувалися створення ракетної техніки/ Михайло Семенович Кісенко, всесвітньо відомий філософ Григорій Савович Сковорода , пам’ятник  йому стоїть майже у центрі міста. В граніті Григорій Савович увіковічений на увесь зріст з посохом в руці і торбою через плече. До речі, ще одну веселу  історію, пов’язану з цим пам’ятником, хочу розповісти  насамкінець.
	А діло було в  ті  ж самі   п’ятдесяті роки. Ларіон Кирилович був малесенького зросту і круглий, мов колобок, мав веселу вдачу , нездоланну тягу і любов до зеленого змія.  Одного разу, п’янючий у стільку, він мирно сидів на руїнах старої аптеки навпроти церкви у самісінькому центрі міста і  горлав щосили: « Смело мы в бой пойдем за власть советов». Воно хоча репертуар у Ларіона Кириловича був і патріотичного спрямування, але ж у центрі міста, та ще й «загашений» під самісіньку зав’язку. Непорядок! То ж дільничний Гаркавенко тут як тут.
- Ти де оце так наквасився? Тьху, пре самогонярою. Ану веди,  де брав оковиту.  Ларіон Кирилович покірно устав і покотився, співаючи про бронепоїзд , що на запасном путі. Через десять хвилин він і дільничний були уже біля пам’ятника Сковороді. Ларіон Кирилович  усівся на приступку пам’ятника і сказав: 
– Хух…
- Чого ти хухкаєш, розсівся. Ану веди до очага самогоноваренія.
 - Так прийшли,  не моргнувши оком, промовив  той,  он бачиш, на плечі  у нього торба?  Попроси. Якщо ти хороший чоловік, він і тобі  дасть.

ID:  389138
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 01.01.2013 14:43:02
© дата внесення змiн: 18.12.2022 17:14:29
автор: євген уткін

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Юлія Мрійна, Петро Кожум'яка (Ян Укович)
Прочитаний усіма відвідувачами (1215)
В тому числі авторами сайту (19) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

О.В.Рожко, 23.11.2015 - 11:57
Я, звісно, не проти, лиш би викроїти час та кошти. З Яшників і Васильків походить моє коріння по мамі. Бабуся з Яшників(саме з Яшників, не Яхників), там поховані мої прабабуся і прадідусь, тож годилося б провідати могилки.А з Васильків дідусь походив, точніше з Христанівки, просто поворот на Васильки, то так і називали.На жаль вже в живих немає нікого, бабуся з дідусем у Лохвиці поховані, на тому цвинтарі, що за першою школою. Може чули, Волторніст, доволі відоме в Лохвиці прізвище.
 
О.В.Рожко, 22.11.2015 - 22:02
Отримав,Євгене Вікторовичу, величезне задоволення від цього твору.Да, 60 років назад були зовсім не ті базари, то скоріше ярмарки.Бо згадуючи лохвицький базар(та й миргородський, та й будь-який)20-річної давнини(та й нинішні не дуже різняться), то це хіба якийсь турецько(тоді)-китайський(нині) ширпотреб та хот-доги. Які там вже корови чи бички, хіба що деінде якийсь кріль чи курка, ну максимум коза...Ну а Максими чи Ларіони, навпаки, нікуди не поділись, радше, навіть, примножились. То хоч і смішно, але то і наша біда.Але не будемо про сумне. Дякую за цікаве оповідання про рідний край.З повагою, Олександр Рожко.
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
спасибі друже за приємність. Влітку був у Яшниках, їздив по трави, якаж там краса! Якщо будеш у наших краях то провідаємо разом ті місця.
 
Мазур Наталя, 10.01.2013 - 19:30
Цікаво, повчально, пізнавально!
Щастя у Новому році! 16 give_rose
 
І відомі і невідомі, але гарні у Вас земляки, пане Євгене! І Ви про них розповіли дуже цікаво. Вітаю з Днем народження! Щастя Вам, добра, та натхнення! ny1
 
Віталій Назарук, 01.01.2013 - 20:04
Дякую, друже! Була колись і у мене така дука, але руки не дійшли. А за твір - дяка!!! 12 12 12 Ми діти своєї землі... З новим роком!!! 16 friends ny2
 
Юхниця Євген, 01.01.2013 - 16:12
Багата Українська мова!!! smile 12
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: