Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніжність - Віталія Савченко: ЯЛИНКА ДЛЯ ЗВІРЯТ - ВІРШ

logo
Ніжність - Віталія Савченко: ЯЛИНКА ДЛЯ ЗВІРЯТ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЯЛИНКА ДЛЯ ЗВІРЯТ

Ніжність - Віталія Савченко :: ЯЛИНКА ДЛЯ ЗВІРЯТ
Жила-була собі дівчинка Оксаночка,  дуже чуйна та лагідна дитина.   Дівчинці виповнилося лише 5 років, але вона завжди допомагала старшим. Мамі – прибирати, татові – майструвати, бабусі – пиріжечки ліпити, а з дідусем любила просто гуляти, бо дідусь знав так багато всього цікавого. Про все розповідав внучці, і про звірят, і про пташок, і про квіти,  і про дерева, і про комашок, бо був дідусь лісником. Будиночок де жила Оксаночка, стояв на краю села, біля лісу. Дівчинка звикла бувати в лісі, сама далеко не заходила, але часто бачила то білочок, то зайчика, то їжачка. А ще дідусь частенько брав онучку до лісу з собою. Перед самим Новим роком, татусь покликав Оксаночку допомогти йому майструвати годівничку для пташок.
-	А що то таке годівничка? – допитувалася дівчинка.
-	Бачиш синичок на гілочці? – спитав тато.
-	Бачу, - відказала Оксанка.
-	Так ось для них, та й інших пташок, важко тепер  їжу шукати, снігу намело,  треба допомогти бідолашним.
-	Я дуже хочу допомогти, - мовила дівчинка, - але як це зробити? – запитала.
-	Ось ми змайструємо пташкам маленьке кафе, - підморгнув доні  тато.
-	Як це? – здивувалася Оксаночка.
-	Зараз побачиш доню, давай допомагай. Це кафе і є годівничка, - посміхнувся  тато.
     Татусь майстрував, Оксаночка допомагала, подавала татові, то молоток, то якісь детальки дерев’яні, то цвяхи, то мотузочки. Нарешті тато задоволено проказав:
-	Ну ось, кафе-годівничка готова. – І справді, на столі стояла маленька хатинка, з дахом і підлогою.  Дівчинка похитала головою:
-	Ні татусю, ще не готова, а де ж стіни, вікна, двері, столики та стільці?  Тато засміявся.
-	Стін не треба донечко і всього решта теж. Ось побачиш як воно буде, біжи лишень  до мами, хай дасть шматочок хліба чи зернят. Оксаночка побігла до хати й миттю повернулася з окрайцем хліба у руці. Тато надробив хлібних крихт на підлогу годівнички, підняв її зі столу, і пішов разом з дівчинкою  у сад. Ох і снігу ж намело величезні кучугури, ось минули сніговика, якого Оксанка вчора з татом зліпили, підійшли до яблуньки, що красувалася у біленькій шубці, тато трішки обтрусив гілочку, і повісив годівничку-кафе  навпроти віконця Оксанчиної кімнати. Щоб доня могла спостерігати за частуванням пташок.
-	А як же стіни, вікна, двері, столи і стільці, - не вгавала дівчинка.
-	Біжи до хати, доню, бо холодно, все через віконце побачиш, - лагідно сказав тато. Оксанка миттю побігла в тепленьку хату, а там так пахне. Це мама з бабусею щось смачненьке готують, завтра ж Новий рік, і ще так багато всього треба встигнути зробити. Ось і дідусь біля ялинки щось мудрує, на підлозі стоять коробки, і пакети з різними новорічними прикрасами та ліхтариками.
-	Ходи внученько, будемо ялинку прикрашати, саме час.
-	Зараз дідусю, - відказала Оксаночка, і побігла до своєї кімнати. Притулилася носиком до холодної, розмальованої морозом шибки, щоб краще бачити. А кафе-годівничка перед самим носом. Дівчинка  принишкла, бо побачила, що одна пташка залетіла в годівничку, сіла, озирнулася. Ось уже й ласує смачними крихтами. Знову голівку повернула, цвірінькнула щось на своїй пташиній мові, і до годівнички прилетіли ще кілька синичок. Ох і зраділа Оксаночка, що пташки тепер не будуть голодними. Тихенько, навшпиньки, щоб не налякати птахів, відійшла від віконця, і побігла хвалитися побаченим дідусеві.
-	Дідусю, там синички прилетіли, крихти поїли. Тут і тато у хату зайшов.
-	Татусю, я зрозуміла, не треба їм столики і стільці, і стіни не треба, бо як вони залетіли би в кафе-годівничку. Дідусь посміхнувся, а тато доні підморгнув:
-	Ох ти ж моя розумнице. Ну давайте, будемо ялинку прикрашати. Оксаночка  від радості заплескала в долоньки. Новий рік – казкова пора! Яких тільки див, та різних пригод не стається в перед-новоріччя, і в новорічну ніч. Ось і сьогодні, над будиночком Оксанки, пролітала казкова фея. Махнула чарівною паличкою: - Бути казковому диву,- промовила, і полетіла собі. І почалися передноворічні дива. Раптом ожив сніговик, котрого зліпила Оксаночка з татом, заговорили синички, і лісові звірята, тільки дівчинка про все це, поки що не знає.
         Коли ялиночку прикрасили, тато включив ліхтарики, що засяяли на ялиночці різнокольоровими вогниками. Ялиночка була такою гарною, так святково стало в кімнаті, що дівчинка закружляла від радості у танку. Задоволена Оксаночка підбігла знову до вікна, хотіла ще помилуватися пташками в годівничці, і раптом побачила, що сніговик привітно помахав їй рукою. 
    - Ого,- промовила мала,- Сніговик ожив, це ж треба таке . Біжу пограюся з ним в сніжки. Вибігла в коридор, одяглася тепленько, взяла рукавички, і гайда у двір.
    - Дивіться, Оксаночка вийшла гуляти, - проспівали пташки. – Дякуємо тобі за смачний обід.
    - Будь-ласка,- промовила здивована дівчинка. Вона ніяк не могла зрозуміти, як це вона розмовляє з синичками.
    - Цікаво, що це зі мною сталося?
    - Мур-мяв,- нявкнув поруч кіт Барсик. 
    - Йди-но до мене пухнастику, - проказала Оксаночка.
    - От іще, ніколи мені. Потім, пізніше, бо маю ще справи,- відказав Барсик людською мовою.
    - Ой, а як це ти розмовляєш? – спитала дівчинка.
    - Як-як, так, як і ти,-  нявкнув кіт. - Це витівки казкової феї, вона начарувала. Хіба ти не знаєш? Перед новим роком, і в новорічну ніч частенько трапляються різні дива. – Сказав Барсик, і поважно розпушивши хвоста пішов за ріг будинку. Оксаночка аж рота відкрила від такої несподіванки. 
    - Ходи гратися Оксанко, - почула дівчинка, озирнулася, і побачила сніговика, що посміхався до неї, і  підморгував вугликом-оком.
    - Оце дива! – вигукнула Оксаночка.
   - Нічого дивного,- відповів сніговик, і таке буває. А що це у вас в хатині так гарно блимає, і сяє?
     - Це ліхтарики на прикрашеній до свята ялиночці сяють,- відповіла дівчинка.
    - Ніколи такого не бачив,- промовив сніговик. 
    - Ми теж ніколи не бачили святкової ялинки,- прощебетали синички. – Ніхто з лісових мешканців такого дива не бачив. 
    - Шкода, - сказала Оксаночка. Це так гарно, і весело.
    - Ми полетимо до лісу, і всім розкажемо новину,- сказали синички, і полетіли.
   - То що, граємо в сніжки? – запитав сніговик.
    - Граємо, граємо,-  погодилась дівчинка. І давай ліпити сніжку.
За якийсь час, повернулися синички, а з ними прилетіли ще й снігурі:
    - Кажуть у вас ялинка є не звичайна?- спитали.
    - Так, є,-  відповіла Оксаночка,- але вона в хаті, ви її зможете побачити хіба що через вікно.
Пташки посідали на підвіконня, і зацікавлено розглядали ялиночку, що мерехтіла різнобарвними вогниками.
    - Гарна, яка ж гарна. От нам би таку в лісі, було б і в нас справжнє свято, - перемовлялися пташки.
    - Придумала!- вигукнула дівчинка, - попрошу дідуся, щоб допоміг, і вам свято в лісі  влаштувати, а ви поки пригощайтеся. Дівчинка помахала рукою новим друзям, і побігла до хати. А снігурі та синички, мерщій до годівнички. Оксаночка з рум’яними від морозу щічками забігла в кімнату, і до дідуся:
     - Дідусю, а в нас залишилися ще ялинкові прикраси?
     - Залишилися. А тобі вони навіщо внученько?
     - Знаєш дідусю, я ось думаю, у нас буде гарне новорічне свято з красунею ялинкою, а у лісових звірят такої немає. Може й для них ялиночку прикрасити, хай і в них буде свято?
    - Ну що ж,- почухав дідусь бороду,- добра думка внученько. Завтра вранці підемо до лісу, прикрасимо звірятам ялиночку.
    Наступного дня, поснідавши, Оксаночка з дідусем стали на лижі, взяли рюкзаки, і подалися до засніженого лісу. Там дідусь відшукав найпишнішу красуню ялинку, і давай її прикрашати. Дівчинка дуже старалася, допомагала чіпляти кульки, та сріблястий дощик, а ще розкладала під ялинкою звірятам гостинці: зайчикам смачну моркву, білочкам горішки, їжачкам червонобокі яблука, кізонькам капустяні листочки та запашне сінце, та багато насіння для пташок.  Оксаночка чула, як пташки розносили всім лісовим мешканцям звістку, що і в них буде новорічне свято, що вже й ялиночка прикрашена стоїть, і тільки задоволено посміхалася. Коли вони з дідусем впоралися з роботою, рушили до дому. Дівчинка озирнулася, і побачила зайчика з білочкою, які махали їй лапками, і дякували. Дома, Оксаночка трохи зігрівшись, знову вибігла у двір до сніговика. 
    - Як ти гадаєш, задоволені будуть звірята?- спитала.
    - Думаю, що так, у них ніколи раніше такого свята не було. – А потім трохи зніяковіло запитав дівчинку: - Ти не образишся, якщо і я піду до звірят святкувати?
    - Ну, що ти. Звичайно йди. А я піду насиплю зернят у годівничку, бо в гості ж прилетять пташки.
Вже вечоріло, Оксаночка насипала птахам зерна, і хотіла вже йти до хати, та з-за рогу вийшов Барсик, і ліниво проказав:
    - Не забудь нового сніговика виліпити.
   - Навіщо?
   - Ну як навіщо, ти що не знаєш? Коли 12 проб`є година, зникнуть чари казкової феї.
   - То й що?- спитала дівчинка.
   - Як то що? Ти перестанеш розуміти мову птахів та звірів, а сніговик залишиться там, у лісі. Як ти поясниш, куди подівся сніговик?
   - А й справді,- погодилась дівчинка,- допоможеш мені Барсику?
Барсик трохи повагався, ліньки було, але ж і Оксаночку він любив, тому погодився. Разом вони швидко впоралися з роботою, виліпили нового сніговика. От тільки замість морквинки  носом стала крижана бурулька, бо за морквинкою було вже пізненько бігти. Вийшла мама і покликала доню:
    - Іди до хати донечко, пора за стіл сідати Старий рік проводжати, Новий зустрічати.
Барсик першим шустьнув у теплу хату, за ним пішла і Оксанка, а на порозі зупинилася прислухаючись. То святкуючи, співали новорічних пісень у лісі звірята.

ID:  384318
Рубрика: Проза
дата надходження: 12.12.2012 11:05:17
© дата внесення змiн: 26.10.2014 00:30:56
автор: Ніжність - Віталія Савченко

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Ігнатова
Прочитаний усіма відвідувачами (2417)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Лялька Мотанка, 02.03.2016 - 19:07
23 22 23
 
Ніжність - Віталія Савченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
flo06
 
Леся Геник, 12.12.2012 - 21:50
Гарно, Віточко! От і вражаєш вже своєю фантазією! Молодчинка! Справжні передноворічні дива... Це ж треба - сніговик дременув до лісу biggrin biggrin biggrin
Браво! 12 give_rose 16
 
Ніжність - Віталія Савченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Лесенько. Атож, перд новим роком всяке трапляєтья...
wink 23 23 23
 
Барсик свого не попустить, як мій дунай - першим до хати йде) мабуть, це було 24 грудня, коли народжується маленьке сонечко і день стає щоразу більшим smile 21
 
Ніжність - Віталія Савченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Мабуть,smile історія про те замовчує wink 22
 
Любов Ігнатова, 12.12.2012 - 11:25
Дуже гарна казка! Прочитаю донечці увечері. Успіхів Вам і натхнення!
 
Ніжність - Віталія Савченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую пані Любо. Надзвичайно приємно, що Вам сподобалася казочка, почитайте доні ще й інші мої казочки, маю надію, що вони сподобаються дитині. Бажаю і Вам творчого натхнення. give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: