Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тетяна Луківська: Останній лист… - ВІРШ

logo
Тетяна Луківська: Останній лист… - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Останній лист…

Тетяна Луківська :: Останній лист…
Палахкотить горобина плодами червоними серед прижовклого листя. Краситься осінь в пелену золотаву. Це осінь так барвиться, заворожуючи своєю дивною порою, щоб нам ще затишно було опісля теплого літа. Але ось тихо – тихо злітають перші опалі листочки. Плавно лягають до землі, зачіпляючись на кущах, тремтливо мерехтять на вітрі, висвітлюючи позолочені боки. Вони ще відчувають висоту неба, але вже і тяжіння земне звідали. Бо падають додолу, виконуючи волю осінньої пори, і вже не вернути безмежжя простору на вершину дерев. Хіба що прокотитися з вітром, підлетіти на мить, щоб знову припасти до землі і залишитися назавжди опалим листям. 
Софія спостерігала за листочками, які опадали, тихо лягаючи до ніг. Вона і себе порівнювала до опалого листка. Така ж боязка в самотності, нерішуча і розгублена, вже і не знала куди впасти: під ноги правлячого керівництва чи покотитися з очей людських в закуток і переплакати, перегорювати невдачу. Ні, вона таки підлетить, хоча б на мить у вись, хоча б на міліметр від низини її падіння сьогодні. Вона не може скоритися, визнати свою слабкість. А як було б добре бути такою, як усі. Виконувати все без заперечень І дарма, що це підлеслива праця, вона якраз сьогодні в «ціні». Не може Софія, ну ніяк не може так. Та цього не зрозуміти нікому. 
А осінь продовжувала гратися  з жінкою, посипаючи листочками, що пришвидшили своє падіння просто їй на плечі. Згорнула кілька листків у долоню. Податливо зігнулися. «Ще живі», - подумала, - а я вже ні. Приготувалася до наступного удару долі. І таки витягла з кишені лист… Останній лист зважилася прочитати саме сьогодні. Вчора носила весь день, так і не відкривши його. Жінка невпевнено розгорнула списаний аркушик. Щільно, прилягаючи одна до одної літери, скупо виводились у слова, які вливалися пекучим вогнем у серце Софії. «Саме така, мабуть, буває кара, - подумала з гіркотою. Згорнула лист і замислилась… Не хоче ні бачитись, ні листуватися дочка. Як не старалася порозумітися з Ксенією, а лист прийшов від неї з надписом на конверті „Останній лист”. Тому – то жінка і носилася  з ним від учорашнього дня, тому і підібрала самоту осінню, щоб ніхто не бачив  її пекучих сліз. Знала, що лист буде непростий, але що це останній не йняла віри. 
Так хотілося комусь вилити біль душі. Роззирнулася навколо – нікого. Знову сама. Як і в той день, коли втікала нерозумна від дитини, покидаючи її в Ганни, де квартирувала. Вона тепер розуміє, що тоді їй,  молодій,  не було вчасної та мудрої поради. А непродуманий той крок вартує сьогодні її щастя. „Я ж повернулася, - хотілося крикнути ці слова вголос. - Але кому? Доня не хоче слухати. Але я ж повернулася, - таки прошептала жінка слова. - Повернулася…через місяць”, - сама себе присоромила. І полинула думкою у спогади… 
Таки тоді вона справді повернулася, щоб побачити, де ж її дитина. Надіялась, що ще в Ганни. Колишня хазяйка не дорікнула, тільки сумно зітхнула:
- Пізно, дівчино. Дитина уже в сім’ї. Ти ж мені вибору не залишила, а собі самотній я не могла її залишити на сором людський.
- А може, ще заберу, - несміливо  пробувала сказати про думку, яка пригнала її сюди повернутися.
- Пізно, - ще раз промовила, -  аби ж то, - ніби когось запитала жінка і Софія зрозуміла, справді пізно. Стояла і все витирала і витирала сльози, що рясно спливали зі щік. Покірно прийняла заслужений удар.
Але доля таки пошкодувала Софію. Ганнина сестра, яка і взяла на виховання дитину, дозволила спілкуватися з названою дочкою справжній матері, але взяла слово зберегти цю таємницю. І Софія стала для Ксені тьотею Сонею. Ох і балувала вона дівчинку, яка аж присохла до «тітоньки». Посилки, подарунки, подорожі – все було для малої. Софія змирилася з думкою, що матір’ю для Ксенії не буде ніколи, тому старалася віддати всю свою любов для дівчинки. Якщо не могла її відвідати, писала листи чи не щодня. Жила не для себе, а для дитини. Отак і спокутувала свій дівочий переляк, через який ледь не загубила назавжди найдорожче – рідну дитину.  
Дівчина зростала гарна, тільки характер був непокірний. Приймала все як данину, гордо і незалежно. Мабуть, від „балування” родиною та „тітоньки” Соні і визначилася такою поведінкою. Часто засмучувала і названу матір і справжню. Та проходила мить і її пустощі прощалися. Любили дівчинкуу всі, тому потакали примхам маленької принцеси. Маленька з часом стала юнкою, але такою ж примхливою та непокірною. Здавалося, сама собі шукала протиріччя і боролася з ними одержимо. Мама Ганна сумно хитала головою, не змігши впокорити дівчину. А тітка Соня, довідавшись з листів, тихенько сплакувала, знаючи що її вина в цьому найбільша.
Мабуть, стомившись від вибриків Ксенії, доля приготувала для дівчини нові випробовування.  Захворіла мама Ганна. Хвороба миттєво знищувала жінку. Прийшла пора прощатися. Дівчину така біда сполохала, по – справжньому. Ксенія зрозуміла, що в житті є щось сильніше за примхи і непокірність та вередування. Вартувала кожну останню хвилинку біля матері, просила її видужувати, каралася за непослух, обіцяла бути слухняною та люблячою. А матуся тільки посміхалася і ніжно гладила голівку своєї Ксюти. Останні слова матері дівчина запам’ятала, але не розуміла. Чому завжди любити та слухатися тітку Соню? Адже вона буде любити тільки матусю. Дівчина горювала і ніхто її не міг відрадити. Не хотілося, щоб пригортала тітонька Соня, хоча вона завжди її любила. Але не зараз. Так і сказала, відриваючись від обіймів тітоньки: „Не хочу нічиєї розради. Я справлюся сама з татом”,  - і відвернулася. Отоді і зрозуміла Софія, що таке мати для дитини. Не змогла розказати рідній кровиночці історію її народження, хоча Ганна дозволила відкрити цю таємницю. 
- Передаю тобі, Софіє, нашу дівчинку. Юрась їй ради не дасть, занадто ми її випестили. Тобі і нести спокуту за цю ваду. Може, тобі вдасться виховати її. Серце в неї ображене ще при народженні, бо воно, напевне, відчуває про  зраду. От дівчинка і мучиться, не розуміючи сама, чому зла на весь світ. Шукає відповіді, а де вона не знає. Не змогла і я їй допомогти, надіялася, що підросте, мудрішою стане, зрозуміє. Не встигла, - вже зовсім тихенько доказала слова Ганна. – Якщо потрібно буде для її життя розкажи їй правду, Соню. Нехай дитина розсудить нас усіх.
Носила Софія свою спокуту, помножену стократ. Дівчинка замкнулася. На листи майже не відповідала. А коли і напише кілька слів, за ними не видно ні її серці, ні її душі. І стогін печалі завуалює в кілька сухих, банальних рядочках слів. І Софія не витримала. Написала Юрію про прохання Ганни. Не заперечував чоловік, бачив, що дівчина потребує жіночої допомоги. Що вже приховувати, коли материнське серце розривається. І Софія написала листа. Спочатку хотіла поїхати до Ксенії, розповісти все при зустрічі. І не змогла. Не тому, що боялася зневаги Ні, боялася завдати удару. А лист написала обережний, лагідний. В кожному словечку своє любові до дитини, просила пробачення. Три  такі листи злетіли у простір, несучи її біль, за зраду, радість за дорослу доньку, вдячність за виховання... і прохання, прохання, прохання простити і дозволити бути поруч. А відповіді не було. Не було навіть рядочка. Не було і від Юрія, який пообіцяв підтримати доньку в пору такої звістки. Не було. Душа жіноча чекала, терпіла, молилась, пекла, німіла, але надіялась...
 Листа не було. До вчора Софія ще не знала, що прощення не буде. А ось сьогодні читає, вже в котрий раз „останній лист” від доньки до матері. Ні, не до матері, а до тітки. Так Ксенія назвала Софію в листі. „Мені нічого від вас, тітко, не треба. Це мій останній лист...” Літери розпливалися, і Соня все протирала і протирала очі від сліз, які котилися, котилися по щоці, капаючи на рядочки скупих і болючих слів. Не признало мамою, не простило дитяче серце колишньої зради. Не потепліло у ньому від маминої любові, не розтопило слово криги образи  навіть у серці дорослої дівчинки. Пізно відгукнулася мати. У серці Ксенії вже зайняла місце любов до Матері. І розділяти його вона не змогла.  
На, змокрілий від сліз аркуш, тихо падали осінні листочки, прикриваючи пожовтілими боками пекучі слова. Останнє листя на останній лист...

ID:  376064
Рубрика: Проза
дата надходження: 07.11.2012 11:03:24
© дата внесення змiн: 07.11.2012 11:03:52
автор: Тетяна Луківська

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Ліоліна
Прочитаний усіма відвідувачами (1926)
В тому числі авторами сайту (50) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Любов Іванова, 16.10.2017 - 16:06
Оце дочитала і витираю сльози... Оце то історія... оце то фінал.. Так і хочеться дописати ще абзац... у якому буде гарна розв"язка... донька подорослшала і пробачила... cry cry Отака плата за помилки... Господи, вбережи кожну молоду і нерозумну від таких вчинків.. cry flo06 flo06 flo06 16 16 Таню, вражена твоїми прозами... 12 12 12 16 16 19 21
 
Тетяна Луківська відповів на коментар Любов Іванова, 16.10.2017 - 18:29
Мила моя Любонько, це історія моєї студентки. І саме так вона у неї і йшла, вмовити прстити не змогла, може дорослою зрозуміє. Ми навіть на виховній використали цей сюжет (звичайно, з етичних міркувано дещо змінене), зал плакав, а дівчина тихенько вийшла ще на половині сюжету. Видно, таки образа велика. Дякую тобі подружко, що читаєш та й мені нагадуєш мої історії. 16 16 16
 
Любов Іванова відповів на коментар Тетяна Луківська, 16.10.2017 - 18:33
Напевно, ще більше болить, коли ця історія відбулася у когось з знайомих...А так хочеться, аби пробачила... Допоможи їй Боже вгамувати біль, зрозуміти та простити... flo26
 
Тетяна Луківська відповів на коментар Любов Іванова, 16.10.2017 - 18:43
Не зможу, закінчила навчання і працює десь в лікарні, може з часом й зможе простити, дякую за співпереживання. 22 22 give_rose
 
Віктор Варварич, 26.11.2012 - 15:53
12 12 12 Чудово... give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякуююю 22 flo06
 
Дякую, Таню, Ваша проза заставляє задуматись, співпереживати, жити радістю і болем героїв. Вашій прозі віриш і довіряєш. Бажаю Вам , Тетяно, радості, щастя, любові.
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна , що завітали, давно не чулися. А за такі приємні слова особлива подяка 22 22 16 16 16
 
Sukhovilova, 10.11.2012 - 20:15
12 тонко....глибоко..... give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна щиро 22 give_rose 43 16
 
Наталія Ярема, 10.11.2012 - 17:30
Дуже сподобалось... 16 23 22
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякуюююю 16 16 16
 
Історія щемко проникає в душу, співчуваєш обом героїням. Думаю з часом прийде і порозуміння.Принаймні, хотілося б... 16
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Галино, за зустріч і розуміння душевного стану матері і дитини flowers
 
Гарно передали душевний стан матері. 12 frown
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую, Олено. що перейнялася, рада зустрічі 22 22 16
 
Lana P., 08.11.2012 - 16:35
сумні реалії життя, які чудово базуються на пейзажній основі.

Чудова праця! 13
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, що завітала, Лано 43 flo06
 
Н-А-Д-І-Я, 08.11.2012 - 09:21
12 12 16 16 Гарно! Сайстерно! Захоплююче!!
21 22 22 23 23 23
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна, Надійко 22 22 flowers
 
Olaneya, 08.11.2012 - 01:55
Сильно!Глибинно! 12 12 12 love03
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна,рада зустрічі 16 16 16 22 22
 
Оксана Пронюк, 07.11.2012 - 21:36
Твір сильний, наруга, хвилювання тримають упродовж всього читання.
Тема болюча, але з цією правдою потрібно йти до читача.
Моє 5! 12 12 12
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Оксано, рада Вас чути 43 22 22 16
 
12 сильно
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Вам, Ярославе flo11 16
 
Ліна Біла, 07.11.2012 - 19:40
Я причарована...))))))))) 23 flo21
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна щиро, приємно 43 flo06 16
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую і рада Вам 43 22 22 flo26
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: