Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: С.Плекан: Духовний заклик до галичан, що заблукали - ВІРШ

logo
С.Плекан: Духовний заклик до галичан, що заблукали - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Духовний заклик до галичан, що заблукали

С.Плекан :: Духовний заклик до галичан, що заблукали
Згасає наче промінь цей безславно…
Лишились острівки малі
Із храмів канонічних православних
На древній Галицькій землі.

Часи славетні відійшли в минуле
Подвижників ревнивих тут,
Що боронили віру від підступних
Нових іскаріотських Юд.

Які заради вигід відступили
Від догм, щоб сан свій зберегти.
Відтак людей відступництву навчили,
Щоби вузьким шляхом не йти.

Пречиста Діва за народом плаче,
Кривава випала сльоза.
В храмі Георгія це вірні бачать,
Яких стіснила в нім гроза.

Прокинься, піднімись, народе сплячий,
І освятить тебе Господь.
Очима віри ти Його побачиш,
Не сій ти у гріховну плоть!

07.06.2012р.

ID:  342750
Рубрика: Поезія, Вірші, що не увійшли до рубрики
дата надходження: 08.06.2012 17:00:24
© дата внесення змiн: 09.06.2012 15:57:50
автор: С.Плекан

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (951)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Ангеличка, 16.06.2012 - 20:06
Дякую за відповідь!Щодо тлумачення слів Апостола треба бути вкрай обережним у нашому сьогоденному становищі. Бо тоді були одні часи, а зараз зовсім інші. І зараз більшість сект ТАК "проповідує" Христа, що своїх адептів гонить прямою дорогою у пекло. А ззовні все виглядає досить пристойно. Навряд чи таке мав на увазі Апостол і навряд чи він такому порадів би. Та й св. Ніколай колись в свій час по писку Арію ввалив, а той не був язичником, а теж архієреєм, якого, доречі, підтримало дуже багато людей.
Щодо катакомбників, то не потрібно плутати справжніх катакомбників з псевдо-катакомбниками, які таковими не є, а просто грають на назві, просуваючи свої ідеї канонізації, скажемо, Гітлера.
Щодо того, що Благодать Святаго Духа їх покинула, то будьте, будь ласка обережні з такими висловами! Бо пересуди і т.д.- це не показник. Наразі в МП теж настільки багато бруду, що у багатьох людей теж і вже давно виникає питання про те, а чи не залишив Святий Дух МП, і навіть питання: чи він там був взагалі з часів 1943р, коли Сталін створив РПЦ для своїх цілей і підпорядкував її чекістам, які і до сих пір там премило служать. Доречі, це не обмовини і не плітки. В самому інтернеті дуже багато інформації з того приводу, у Росії(причому цілком офіційно) був знятий документальний фільм, його крутили по телебаченню, про те, як у 1943р Сталін створював РПЦ. Доречі, такі питання виникають не у катакомбників і різних осколків РПЦЗ, а у вірних якраз МП, які збентежені тим, що твориться у церкві.
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Не похвалюся, що я маю якісь досягнення в духовному плані, але мій перехід в конфесію РПЦ був пов'язаний із особистими духовними проблемами, які поступово після переходу до РПЦ стали вирішуватись.
Відчуття благодаті Святого Духа повністю словами не поясниш, це відчувають віруючі серцем.
Я зрозумів, що Ви теж ходите до канонічної православної церкви. Якщо так, то раджу Вам обережніше висловлюватись про свою церкву, інакше буде страждати Ваша віра.
 
Віктор Варварич, 15.06.2012 - 15:23
12 12 12 Дуже гарний заклик...Заблуканих багато...хто в сектах Єговістів, хто в Догматах і інших, а Господь один. Господь не живе в храмах тієї чи іншої конфесії, а в нас. Тому, що ми є членами церкви і тілами церкви Бога живого. І головою церкви являється Ісус Христос! А Дух Святий являється душею церкви... Храм - це місце спільної молитви... angel
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Вам за увагу до моїх віршів.
Хай береже Вас Господь!
22 22 22
 
Ангеличка, 12.06.2012 - 16:13
Охота сподобатися керівництву - то не є гріх, я думаю. Бо ж ви заради цього не відступали і не відрікалися від віри.
Взагалі я щось не розумію, про що так сперечається шановний Борода. Бо, судячи з вашого вірша, ви звертаєтеся до вірних УПЦ. А при чому тут УГКЦ?. Як говорить Писання: хто ти, що судиш чужого раба?
Мій чоловік у 90-ті роки став жертвою "чесного повертання храмів". Він був студентом і жив при храмі у Франківській області. І на старенького священника цього храму і його напали отакі от поборники справедливості, звіряче збили майже до смерті. А потім тільки за приналежність до УПЦ МП хотіли вигнати з Університету, а після закінчення належність до УПЦ МП ставала на заваді роботи в школі і створювала величезні проблеми. Як вже шановний Борода осуджує УПЦ, що забрали храми силою, то чим греко-католики кращі, бо ж діяли такими самими методами?!
І взагалі цікаво, чому це Борода вважає, що ви відстоююте нерідне. Як він був уніатом, то най їм залишається. Але якщо я - православна, хоч і Львів"янка і в мене у роду не було уніатів, то чому ця церква для мене має бути рідною?
Львівський собор я наразі не дуже поважаю, бо тоді ті, хто були дійсно вірні уніати, пішли або у підпілля, або у табори. А залишилися і тіпа перейшли у православ"я тількі ті,хто погодився працювати на НКВС. Повірте, я знаю що кажу. Біда в тому, що якраз вони і виховали тих, хто став перевертнем і на початку 90-х яро "відроджували віру". Вчора були православними, а нині вже греко-католики. Ото і плачевно. Бо то є запорука зрадливості і підступності, роботи на якогось господаря, а не служіння Богу.
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже багато дискусій викликав мій вірш.
Я думаю, хто би якими мотивами не керувався, а все рівно, як Бог дасть так і буде. Апостол Павло казав, що він радий навіть тому, що коли Христос проповідується людьми, які проповідують Його не від чистих міркувань (передаю своїми словами).
На початку 90-х років багатьом людям в Галичині було все рівно, до якої конфесії належати, бо за радянської влади не було можливості читати духовну літературу, щоб дізнатися про ту чи іншу віру та церковні канони.
Знаю точно також те, що для захоплення церков греко-католики в 90-х роках направляли по селам Галичини заїжджі "десанти", в складі яких досить часто були люди, колись далекі від віри в Бога.
 
Борода, 11.06.2012 - 14:36
Сергію, про те, що ти тут навигадував можеш говорити кому завгодно, тільки не мені, бо я народився і виріс в Галичині і добре знаю ті події не з совєтських підручників. Тільки ці слова де ти всіляко хочеш принизити галичан і возносиш церкву, яка проповідує ворожнечу і розбрат говорять самі про себе. Не стану тобі більше нічого говорити, бо що можна сказати людині, яка відстоює все нерідне і замість вчити історію свого краю, як мавпа, повторяє закинуту нам з-за кордону брехню. Нехай Господь буде тобі суддею!
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я теж тут виріс і мені мама і бабця розказували про те, що пережили. Бабця казала по-простому, що за совєтів не було міжконфесійної колотнечі біля церков. Хто хотів, той ходив до церкви, хоча й були переслідування.

Мій перехід в конфесію РПЦ був непростим, бо в мене були подібні переконання, як в тебе. Але, коли я зустрівся з духовними проблемами, а вони переважно бувають у всіх людей, то я відчув на духовному рівні різницю в тому, що значить ходити до канонічної православної церкви, а що ходити до розкольницької чи греко-католицької церков.

Господь для нас всіх є суддею і Він показує за ким правда. Бажаю тобі і всім галичанам спасіння!
 
Борода, 09.06.2012 - 23:36
Недостойтойний то вчинок, Сергію, якісь непровірені слухи виставляти як звинувачення. Так на Західній Україні дійсно були міжконфесійні суперечки за храми, але ініціатором їх була Російська православна церква, бо не хотіла повертати церкви, які їй ніколи не належали, а були відібрані у УГКЦ під час окупації західних областей Радянською Армією. Я вже тобі окремим коментарем перечислив всі злочинні дії РПЦ проти українського народу, та ти напевно до кінця не дочитав, висилаю ще раз http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=331691
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Стосовно священика-відступника, то це правда. Розказувала це людина із вищою освітою із Самбора, яка, на жаль, теж їздила до ворожки, але Бог їй показав, які можна зробити висновки про таких священиків. А гадання, знімання вроків, так це чуть не на кожному кроці в Галичині...
Стосовно історії, то я вже тобі писав, що її можна переписати як хочеш і її ще не раз перепишуть.
Сама Руська православна церква перед Великою Вітчизняною війною була майже повністю знищена. Значна частина духовенства була розстріляна або репресована. Велика Вітчиняна війна дала поштовх для відродження РПЦ, бо тоді керівництво СРСР згадало про Бога. Відкрито це не проповідувалось.
Не могла РПЦ щось суттєво робити в такій ситуації, головне питання полягало, щоб врятувати наші народи від фашистського поневолення.
А те, що був Львівський собор 1946р., то це дало змогу майже всім колишнім священикам УГКЦ зберегти свої парафії, більшість священиків РПЦ та той час стали вихідцями з Галичини.
Хто канонічний, а хто ні, то це можна зробити висновки по духовних плодах, які дає церква. Господь сказав, що за плодами пізнається дерево, бо хороше дерево родить хороші плоди, а погане - погані. Канонічна церква та, яка народжує справжніх святих людей, яка веде людей до спасіння і святості, бо в цьому і полягає наш сенс життя.
З цього приводу я написав вірш "Руська православна церква", раджу почитати.

Більшість теперішніх галичан можна порівняти з фарисеями, які вигнали сліпонародженого, якого зцілив Ісус Христос, бо так само дуже думні із своєї "просвітленості" в питаннях віри в Бога.
Але як сказав Господь: "На суд я прийшов в цей світ, щоб сліпі стали зрячими, а зрячі стали сліпими".
Я закликаю у своєму вірші, щоб галичани не робилися сліпими в питаннях віри в Бога.
 
Ангеличка, 09.06.2012 - 18:34
І я підтримую! Дуже добре сказано : "Які заради вигід відступили
Від догм, щоб сан свій зберегти.
Відтак людей відступництву навчили,
Щоби вузьким шляхом не йти."
Наразі вважаю, що Церква не повинна служить державі. Зараз ми маємо лад, коли Церква відділена від держави. Так, православні повинні виконувати закони країни, де живуть, але тільки ті, які не суперечать Закону Божому і вчанням Святих Отців. Так робили всі святі. Згадаємо св.Георгія і св. Пантелеймона... Єдина можливість Церкві жити у симфонії з державою - то монархія. А в нас її немає. Нажаль. То моя особиста думка.
Щодо канонічності, так це поняття не зв"язане з політикою. А означає Церкву, яка живе по КАНОНАХ ПРАВОСЛАВ"Я, а не по законах держави. Бо в нашій державі закони мінливі і залежать від тої влади, яка на той час у керма. Нажаль, влада в нас вміє прикидатися віруючими тої конфесії, яка вигідна у даний політичний момент. Колись Ющенко був і уніатом, і у УПЦ КП. Зараз мода у можновладців на УПЦ МП. Хоча які вони "вірні" можна побачити по їх поведінці у храмах. Видно, що ці люди і в Бога то не вірять!Нажаль, церковна влада цього не хоче бачити, бо їй це вигідно. Бо від того вони дуже файно кормляться.
Звичай потакати державі, яка би вона не була, з"явився у 1917р, коли церковні власті зрадили свою присягу на вірність Царю і підтримали Тимчасовий Уряд. З тої зради і почалось збочення. Ще трохи, і більшовики прийшли до влади, і у церковних календарях з"явилися нові "свята":день народження Леніна, день революції і т.д. Хто цього не підтримав, або ставав мучеником, або йшов у глибокі катакомби. Саме тоді відбулося те, що ви пишете про "Нових іскаріотських Юд".
Щодо ворожінь і вважання це за нормальне - то точно. Я декілька раз стикалася з тим, що священники самі ворожать, і навіть один греко-католицький ксьондз моїй знайомій знімав вроки з дитини, щось нашептуючи над лялькою, у яку потім напхав голок , віддав знайомій і наказав вдома виставити ляльку за вікно на мороз.
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Погоджуюсь з Вами, Ангеличко. Ми люди грішні, не раз самому хотілось сподобатись своєму керівництву на роботі, чи вислужитись перед ним. Подібне буває десь і у церковного керівництва. Але по православних церковних правилах церква в тій чи іншій мірі поблажливо ставиться до наших гріхів, крім єресі і розколів.
 
Борода, 08.06.2012 - 20:48
Неправильно ти, друже, історію трактуєш і канонічночною не ту церкву звеш. Церква, яка слугує другій державі, безцеремонно вмішується в політику та наші державні справи - не може бути для України канонічною.
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я хочу зазначити, які духовні наслідки дали греко-католика та розкольницькі церкви на Галичині.
1)Ще пам'ятаються бої людей за приміщення церков, які місцями ще досі не вщухли.
2)Дуже багато галичан, які ходять в ці церкви, вважають нормальним явищем ворожіння, ходіння по бабках, зливання воску, качання яєць і т.п., що Бог строго настрого заборонив. Знаю випадки, коли священики цих церков самі гадають на чаші. Розказували мені випадок, як один з таких священиків поїхав в гори до ворожки, а та його тричі спитала, чи він часом не священик. Він тричі відрікся.
3)Досить часто люди не розуміють, що означають церковні свята. На св.Андрія гадають, займаються ідолопоклонством в ніч на Різдво Івана Хрестителя, коли біля річок пливуть ріки горілки.

Я вважаю наклепом, що УПЦ слугує іншій дежаві. Ми молимося за Україну, на сповіді мене завжди священики наставляють, щоб я слухався керівнитво на роботі, добре виконував доручену роботу.

Хочу також згадати:
1)що Ісус Христос завжди відвідував Єрусалимський храм, синагоги, хоча тоді владу в них мали книжники і фарисеї, які не любили Його;
2)що якби апостоли дотримувались патріотизму, то вони би не були апостолами Христовими.
 
Томаров Сергей, 08.06.2012 - 17:12
12 yes hi
 
С.Плекан відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
22 22 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: