Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: євген уткін: НА ХРАМУ - ВІРШ

logo
євген уткін: НА  ХРАМУ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

НА ХРАМУ

євген уткін :: НА  ХРАМУ
Пустка, а колись було  село.
У садках було   красою  дивне,
Зникло, бур’янами  поросло,
Бо попало  у  не  перспективне
		
Щемко і так тяжко на душі
На село померле споглядати
Тут де породила сина мати,
Спогади лишились на межі.

Страшно коли мертву тишину
Відчуваєш наче у могилі
Із дитинства краєвиди милі
В заростях, гіркого, полину.

Гірко усвідомлювати те,
Що життя давно тут закінчилось.
Не пізнати, так усе змінилось
Навіть і садок не зацвіте.

Все що залишилось від села,
Спогадом тривожить  аж до болю.
Це гніздо лелече на тополі
І духмяна річенька мала.

Здичавіле поле на межі,
Далі можна вгледіть асфальтівку,
Що вела когось, колись в домівку,
А тепер там звірі та вужі.

У  середині сімдесятих  років  минулого  століття рішенням  партії  та  уряду  була  прийнята  постанова  про  укрупнення  господарств  за  рахунок  малих  сіл  та  хуторів , які  оголошувалися  не  перспективними.  Усяке  будівництво  у  таких  селах  припиняли,  тож  люди  були  змушені  кидати  свої  домівки  та  переселятися  або  до  міста,  або  в  інші  села.  До  таких  сіл  було  зараховане  і  село  Вишеньки, що в Лохвицькому районі на Полтавщині.  Після  розвалу  взагалі  усіх  колгоспів  у  1991р. села  в  Україні  почали  зникати  з  катастрофічною  швидкістю.  З  карти  України  щороку  зникали  25  сіл тож  кинутих,  порослих  бур’янами  родючих  земель  і   сіл, навіть  і  не  злічити,  бо  господарювати  на  землі  стало  украй  невигідно  і  збитково. Техніка  і  пальне  дорогі,  а  вирощене  подіти  нікуди,  хіба  що  спекулянтам  за  безцінь.  Де  ж  таке  є  щоб  молоко  було  дешевшим  за  воду? То  ж  поголів’я  корів  в  Україні  за  п’ять  років  незалежності  зменшилось  у  п’ятеро – з  24  до  5  мільйонів.  Отож,  таких  сіл  як  Вишеньки,  і не  злічити - .НЕПЕРСПЕКТИВНІ.
 	Звідки  узялася  така  традиція,  хто  її  започаткував  не  знаю,  але  це  не  перший   випадок  у  Лохвицькому  районі  коли в  уже  мертве  село,  в  якому  не  залишилось  навіть  хат,  з’їжджалися з  усіх -  усюд  ті  хто  жив  колись  у  цьому  селі,  або  чий  рід  був  звідси. Щорічно  на  першу  Пречисту,  у  селах      Богодарівка, Мехедівка, Баранівщина - храм.  (споконвічна  назва  села  Вишеньки  - Баранівщина)  ото  ж  28  серпня,  з  ініціативи  Івана  Максимовича  Ємця  та  Григорія  Дем’яновича  Ярмоленка  була  організована  зустріч  односельців. Вони  розшукали  та  запросили  на  храм  людей  з  усієї  України  і  навіть  із – за  кордону. З  ранку  на  те  місце,  де  колись  було  село,    а  тепер  лише  дорога, обабіч  якої   чагарі  та  здичавілі  садки,  почали  збиратися  люди.  Прибулих  було  більше  двохсот.  До присутніх звернувся Іван  Максимович  Ємець ( віршем ДО ЗЕМЛЯКІВ,  якого я написав з нагоди цієї зустрічі)
			

На  священній  землі  стоїмо,  ми  усі  разом  з  вами,
Тут  жили  наші  прадіди,  наші  батьки  і  діди.
Було  славне  село  хліборобами  і  трударями,
Скільки  ж часу пройшло? Скільки  ж збігло , відтоді води?

Ми  зібралися  тут,  дорогі, вшанувати  могили,
Хто  малу  Батьківщину,  з  роками,  забути  не зміг,
Бо  залишилось  тут  усе  те,  що  так  щиро  любили,
В  Баранівщині  рідній  одвічний,  святий  оберіг.

Ні  дворів,  а ні  хат ,  вже  й  не  видно  їх  за  чагарями,
Наче  цвинтар  старий,  бур’янами  в  окіл  поросло,
Нас  покликала  пам’ять   на  зустріч,  сюди  з  земляками
В  наше   любе  з  дитинства,  колишнє,  квітуче  село 


Посидим,  вип’єм  чарку,  минуле  своє  пригадаєм,
Як  жили,  працювали,  топтали  босоніж  росу.
І  звичайно  ж , що  пісню,  ми  рАзом  усі  заспіваєм
І  змахнемо  гірку,  та  непрохану  нами  сльозу.
							
Пригадаємо,  як прокидалось  село  рано  з  ранку,
У  турботах,  у  клопотах – Боже,  коли  ж  то  було,
Як  жили,  працювали,  любили,  стрічали  світанки,
Та  минулось  усе,  билиною  давно  поросло.

А  дослухатись,  можна  почути,  що  й  досі  витають
Поголосом,  солодким,  укрАїнські  наші  пісні,
І  побачить  як  в  поле,  безтарки  з  рання  поспішають,
Як  курять  димарі  і  горлають  півні  голосні.

Тож  нехай  наша  пам’ять,  в  майбутньому,  знову  скликає,
Односельців  у  край,  де  лишились  минуле  й  жалі,
Хай  доріжка  у  серці,  і  в  пам’яті  не  заростає
В  рідний  хутір,  бо  корінь   у  цій  залишився  землі.

Я  вітаю  усіх  вас  ласкаво  і  щиросердечно
Хто  прибув  на  цю  зустріч – низький  вам   краяни  уклін
Знаю  в душах  у  вас,  і  у  ваших  серцях  безперечно,
Калатає  схвильовано  радість  і  смуток  в  сто дзвін.
	
Всього  у  нашому  селі  було 45дворів, продовжував  Іван  Максимович    знаселенням  близько  250  осіб,а  на  зустріч  прибуло    трохи  більше  двохсот за  рахунок  дітей,  онуків,  правнуків. Тож  давайте  і  в  майбутньому  будемо  зустрічатися  на  нашій  бАтьківщині, щоб наші  нащадки  знали  і  пам’ятали, якого  вони  племені – роду.  Не  забувайте, що  в  серпні  на  першу  Пречисту  храм  у  Баранівщині  тож  приїжджайте  на  майбутній  рік. 
«На  храм»  у  Вишеньки були  запрошені  і  ми,  колектив  самодіяльного  Народного  фольклорного  ансамблю  	«Пісенне  джерело»     Лохвицького   РБК
І  ось  наш  автобус  звертає  з  асфальтівки, яка  веде  до  колишнього  села. Неподалік,  поміж  дерев  та  чагарників,  видніється  один – однісінький,  уцілілий  дах.  Туди  і  прямуємо. Нашим  очам  відкривається  дивна  картина. Обабіч  дороги  сидять  за,  імпровізованими,  столами  люди  і  тут,  і  там,  і  ще  он  неподалік. Багато  автомобілів.  Підходимо  до  великого  гурту  людей  біля  воріт  єдиної  уцілілої  хати  і  зразу  ж  до  нас  почали   сходитись   люди і   зазвучали  пісні  про  село,  про  землю,  про  любов,  старовинні  та  сучасні.  Усе  що  залишилось  від  села – це   дорога    та          уціліла  хата,  а  все,  що  залишилось  від  дворищ  - це  чагарі  густо  порослі  бузиною,  хмелем  та  чортополохом.  Деякі  дворища  уже  розорані,  і  ніщо  не  нагадує,  що  тут колись  було  житло. Ми  з Іваном Максимовичем  ідемо до того місця де колись була їхня хата. Раз поз - раз  зупиняючись він  згадує якісь епізоди, та я помічаю як затремтів його голос коли ми зупинились на зораному полі. Десь тут…Ледве вимовив втираючи сльозу. Щоб якось змінити тему  запитую  -А  чим  славне  ваше  село,  Іване Максимовичу?
- Е…Баранівщину  не  раз  відвідував  Тарас  Шевченко,  а  ось  тут  (показує  на  ріллю)  стояла  хата  нашого  славетного  земляка,  Героя  Радянського  Союзу  Єрмака Павла  Ілліча.
	Ходімо я познайомлю тебе з цікавою людиною, теж гордістю нашого хутора, Лисенком Василем Павловичем, полковником  у  відставці. Він  постійно  проживає  у  Москві,  але  щорічно  приїжджає  на  батьківщину  до  свого гнізда.  Це його єдина  уціліла  хата  і  дворище . Привітавшись з Василем Павловичем   я  звертаю  увагу  на  те,  що  він  розмовляє  чистою  українською  мовою - Я  вдячний  вам  добрі  люди, говорить він,  що  ви  завітали  на  храм  до  мого  двору.  
. – Не  забулася  рідна  мова?  запитую. - Та  хіба  ж  можливо  забути  те,  що  перейшло  до  тебе  з  молоком  матері   відповідає.  Хіба  ж  можливо  забути  он  той  ліс,  он  ту  берізку,  ставок?  Я  коли  під’їжджав  до  Лохвиці,  то  під  серцем  щось  кольнуло,  у  Безсалах – перехопило  дух, та так що і не дихнути.  А  коли  звернув  з  траси  до  хутора  та  ступив  на  землю,  то  такі  почуття  охопили,  що  хоч  плач  тож  я   став на коліна і  поцілував   її  рідненьку.	
- Та  й  справді,   додає  Наташа  Терещенко.  -  Я  теж  давненько  не  була  тут,  а  сьогодні,  коли  вийшла  з  машини,  та  відчула  такий  п’янкий  запах  повітря,  настояний  на  різнотрав’ї  та оцей терпкий   запах  гіркого  полину...  Та  для  мене  цей  запах  найдорожчий  і  найсолодший  за  все,  бо  це  запах  рідної  хати,  запах  мого  дитинства, це запах дорогої батьківщини.
	Степура  Явдоха  Гаврилівна  прибула  на  храм  з  дочкою  Наталкою  та  онучкою  Танею.  Була  ланковою,  має  державні  нагороди – три  ордени  за  багаторічну  працю. Запитую  Явдоху Гаврилівну,  коли  жилося  краще – раніше  чи  тепер?  - І  зараз  не  солодко,  та  все  ж  краще,  ніж  тоді.  Ось  поглянь, скільки  та  яких  автомобілів  понаїжджало,  подивись,  як  люди  одягнені,
а  на  столах  який  достаток. А  ми  тоді  працювали  дуже тяжко  .  І  за  що?  За  «галочку»,  а  що  припаде  на ту  «галочку» - хтозна.  А  дітей  треба  кормить,  одягать,  научать.  А  спробуй  не  сплати  податки  (тебе  ж  ніхто  не  спитає,  чи  є  у  тебе  гроші  чи  ні - плати!)  тож  і  крали  з  поля  буряки,  картоплю, збіжжя,  полову – та  у  Лохвицю  на  базар . Так  і  жили.  
Бувало  серед  ночі  будить  бригадир  усе  село,  і  старих,  і  малих  на  погрузну  буряка. І  йшли  мовчки,  бо  боялись  розкрити  рота,  а  ранком – на  роботу,  а  дітям  до  школи  за  сім  кілометрів  у  Безсали.
	Тітко  Явдохо,  а  пригадайте  молоді  роки – як  відпочивали,  як  розважалися.  Я  чув про  випадок,  коли  хлопці  накидали  корчів  у  двір  дівчини,  бо  мати  не  пускала  ту  гуляти.
	 - так  це  ж  було  зі  мною.  А  ще  було:  хлопці  затягнуть  на  дах  хвіртку  чи  ворота, або  прив’яжуть  кота  чи  собаку,  за  хвіст  до  дверей,  якщо  батьки  не  пускають  дівку  на  вулицю.  Був  у  нас  гармоніст,  правда  з  Безсал,  а  приходив  у  Баранівщину,  бо  у  нас  були  кращі  дівчата. Було  виглядаємо  на  дорогу  чи  не  йде – всі  очі  продивимось. Я  грала  на  мандоліну,  ще  одна  на  бубон – і  у  баби  Замулихи  на  колодках  до  півночі.  Ось  так  і  розважались.
	 -А  у  нашій  хаті  були  досвітки,  приєднується  до  розмови,  племінник  Явдохи   Гаврилівни,    дорослі  розважаються,  а  ми  з  сестрою,  виглядаємо  з  печі,  а  тоді  зліземо  і  я  починаю  грати  через  папір,  на  гребінку  немов  на  губній  гармошці,  а  сестра  співала  частівки.  За  це  ми  отримували  цукерки. 
Проходжу  ще  раз дорогою,  колишньою  вулицею.  Ось  стоїть  одинока  берізка,  а  навпроти,  у  чиємусь  дворі  напівзруйнована  криниця.  Заглядаю  і  бачу,  що  там  ще  є  вода.  Ось  похилилась  стара  груша,  а  далі – яблуні,  вишні, сливи.
Я  звертаю  увагу  на  те,  що  на  ріллі,  метрів  за  двадцять  від  дороги,  стоїть  старий  чоловік,  а  поряд  з  ним   хлопчина  років  семи ,  напевне  онук.  Чоловік  утирає  сльозу  і  показує  навколо  рукою. Хлопчина  ходить  в зад -  вперед,  підійде  до  діда,  притулиться  до  ноги  і  знову  побіжить. А  стояли  вони  на  колишньому  дідовому  обійсті,  від  якого  не  залишилося  і  сліду.
Неподалік  великого  гурту  людей  помічаю  чоловіка.  Сидить  на  колоді,  підперши  сиву  голову  рукою,  і  дивиться  кудись  у  далину.  Привітавшись  підхожу  ближче,  звертаюся  - Чому  сумуєте? Свято  ж! –Еге  ж,  свято.  Та  от  болить  душа  коли  дивишся  на  оцю  пустку.  А  яка  була  он  там  ферма,  а скільки  в  ній  було  овець.  Гай – гай  та  куди  ж  воно  все  поділося?  Та  тут  така  земля,  що  кращої,  мабуть,  ніде  немає їй  Богу,  уткнеш  палку  і  виростуть  груші.  А  яке  тут  чисте  повітря.  Он  бачиш  ліс?  Отам  коло  лісу  цвинтар,  могили  дідів  та  батьків  наших.  Святе  ж  місце, а  ні  дороги  ні  стежини  туди  немає.  Махнув  рукою  та  й  замовк.
	А тим  часом,  за ( столами), заспівали: «Зеленеє  жито  зелене,  хорошії  гості  у  мене»  Приєднуюсь  і  я  до  співаючих,  підійшли  і  мої  товариші,  і  полинули  над  полями  пісні  сумні  і  веселі,  російські  та  українські.

							Євген Уткін.

ID:  339610
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 24.05.2012 19:36:02
© дата внесення змiн: 15.02.2015 14:09:26
автор: євген уткін

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Борода, Олександр ПЕЧОРА, del Consuelo, Максим Калина
Прочитаний усіма відвідувачами (1479)
В тому числі авторами сайту (31) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

О.В.Рожко, 20.11.2015 - 22:20
Прочитав все до кінця.Браво.Дуже зворушливо, наче потрапив на мить на рідну Полтавщину, на Лохвиччину. Знаєте, таке до болю знайоме, рідне і приємне слово ХРАМ(саме в розумінні-храмове свято), яке давно не доводилось чути, бо переїхавши на Львівщину 8 років тому вже звик, що тут це називається "празник"(явний русизм).Це ще й при тому,що для деяких унікумів я тут "москаль", бо от саме для таких(їх небагато, але зустрічаються), всі хто далі Тернопіля, всі москалі.Взагалі русизмів тут хватає- це і відпуск(відпустка), і видів(бачив),що ти їш(їси), даш(даси) і т.д.Тож дякую Вам, пане Євгене, за екскурсію на малу Батьківщину.
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі тобі любий земляче за увагу і за такий розширений коментар. Мені приємно, що завдяки тому що ти провідав мою сторінку ти зміг хоч подумки провідати свою малу батьківщину. Пропоную тобі прочитати(Лохвицькі бувальщини, або мініатюри з натури)д думаю отримаєш не аби яке задоволення. А ще у мене буде прохання. Не називай мене паном , бо від такого слова мене аж коробить. Якщо хочеш то, або Євген Вікторович, або земляк. З повагою Євген.
 
Михайло Гончар, 15.05.2013 - 20:29
Сумно,болісно,безвихідь якась...Як змінити ситуацію-важко сказати.З великим інтересом і розумінням все прочитав.Дякую Вам.Так може написати тільки людина з великим серцем,яке болить... flo11
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за коментар.
 
Надія Таршин, 30.04.2013 - 22:45
Читала і плакала, через два дні їду у своє село, воно ще слава Богу є, але на нашому кутку уже половина хат стоять пустками. 12 12 12
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Надіє! Та хотілося б щоб такі ось теми сколихнули б як найбільше зачерствілих сердець.
 
12 12 12
УКЛІННО ВАМ ДЯКУЮ.
hi
Близьке-близьке й таке болюче...
Вражаюча високохудожня правда.
friends
 
irinag, 27.05.2012 - 16:02
Так переживати можуть тільки справжні патріоти, діти нашої неньки. Дуже відчувається Ваша небайдужість до долі України і малої Батьківщини. 12
 
Валентин Бут, 26.05.2012 - 22:21
Краще б тих традицій не було,
Краще хай жило б оте село... hi
 
Мазур Наталя, 25.05.2012 - 20:49
Гарно написали, пане Євгене. З болем у серці, з надією у душі. Так відчувати і писати можуть тільки справжні українці, справжні патріоти.
Прочитала на одному подихові. Дякую! 16
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі Вам Наталочко за такий теплий коменрар, за Вашу похвалу, за щире до мене ставлення.
 
12 хочеться плакати cry 16 give_rose give_rose give_rose give_rose friends

 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Гірка правда сьогодення. Спасибі за увагу
 
Борода, 25.05.2012 - 08:59
12 Гарна традиція, пане Євгене, дуже гарний коментар з місця події, болючі і вразливі вірші. Дяка! friends friends friends
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ігоре! Спасибі. Ваша думка і оцінка для мене дуже цінна
 
Віталій Назарук, 25.05.2012 - 08:49
Болить душа за Україну, за поругану землю, за сплюндровані і зникаючі села, за таке наше життя на багатющій землі...
Дякую, Євгене!!!
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Шо правда то правда. Лише одними прокляттями на адресу правлячих хижаків цій біді не зарадиш. Віталію! щиро вдячний тобі, що читаєш,що коментуєш, висловлюєш свою згоду чи незгоду з чимось, за те що маю змогу знати іншу думку що до творів і думку яка співпадає з моїми переконаннями
 
stroi, 24.05.2012 - 22:14
Замечательная традиция!!! Помнить свои корни, свою землю, род - что может быть важней. А сёла продолжают исчезать с карты Украины...
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Якщо Ви не бачили таких сел то повірте- це жахливе видовище. Дякую за увагу і коментар.
 
Galina Udovychenko, 24.05.2012 - 20:56
не можна без болю в серці читати Ваш твір(і вірші,і прозу),але можна сказати,що полтавчяни-справжні патріоти своєї землі,і,насамперед ВИ,організатори цих зустрічей
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі Галю! На таких як Ви вдячних читачів я і розраховую коли щось виставляю на загал.
 
Віктор Ох, 24.05.2012 - 19:56
Молодці, що зібралися!
Добру справу робите, пане Євгене!
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та це не я. Той хто це організовував на жаль помер 19 травня цього року, а я лише трохи допоміг та написав цей репортаж до районки. Спасибі Вам Вікторе що читаєте.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: