Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тетяна Луківська: Прощання з любов’ю - ВІРШ

logo
Тетяна Луківська: Прощання з любов’ю - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Прощання з любов’ю

Сумна історія про кохання
                  Завжди думала, що кохання зникає тому, що розбивається об пороги непорозуміння, висихає через  мілину почуттів. Але, слухаючи розповідь моєї героїні, дивувалася. Любов може втопитися у своїй же величі та глибині. Хіба ж може любові бути забагато, хотілося запитати жінку. “Може”, сумно відповіла оповідачка. І не люди сказали це , а її любов. Прошептало так і її серце, назавжди прощаючись із світлим, але  в мить похмурнілим зрадженим  почуттям. 

Як Тоня молила своє стражденне серце, аби відпустило воно скоріше її велику любов. Тому і втікала від місця свого кохання. Збайдужіле від зради, її серце глухо чахкало не в ритм сьогодення. “Ось тільки сякі – такі речі зберу і в далеку дорогу, нарешті, й полегшає”, - думала жінка. Відрядження сама випросила. Втікала від любові, щоб та згинула назавжди з її життя. Ховалася за відстанню.
Чому ж втікала жінка від кохання? Зрадило воно її? Ні! Як розповідала, занадто багате, велике, глибоке, сильне й безмірне було її кохання. А світ сьогодні не прийняв такої любові. Що світ! Коханий відштовхнув її велич, бо така вона, вимагала відповідної дії ж. 
        Несла її стрімка швидкість потяга, тільки колеса відстукували знову ж не в ритм її згорьованого серця. А серце тріпотіло, винувате в тому, що почуття викохалося занадто сильне, не потрібне для сьогоднішнього світу. Роздумувала: “Треба ж випустити ці почуття на волю, нехай злітають над світом, щоб ще комусь запалити такий пломінь , як у її душі.” І прислухалася до серця, а воно, страхаючись болючого вакууму, стискалося в грудочку, затискаючи і почуття. Вмовляла жінка своє серце. А чи послухає ? А біль спопеляв її, бо хіба ж можна словами розказати, що залишає нерозділене кохання. 
        Це тепер вона знає, що було нерозділене. А тоді…
        Летіла назустріч Антону, який приваблював неординарністю натури, талантом і небаченою делікатністю. Таких уже й не буває. За що ж їй такий подарунок?   І поспішала назустріч , аби ж тільки покликав. Залишала все : незавершені справи, обов’язки… Цікаво було їй спілкуватися з ним, неначе прилучала до душі ще якесь багатство. Просто б дивитися в очі, коли він думає, бути поруч. Розповідати йому про буденне, як про щось неперевершене. А ще мріяли разом про вільну країну, про майбутнє… У них був свій світ, в якому були лише вони вдвох. Так тоді думала Тоня.
       Але поруч був ще й інший світ, що так і прагнув зазирнути, хоча б у шпаринку до їхнього.  І таки заглянув. Спочатку здивовано: хіба ж так буває ?. А потім насторожено: чи ж так довго буде? І вже нахабно: чим би завадити? Всунувся цей світ зі своїми повчаннями й осудом. Від того стало все незрозумілим у Тоні й Антона. 
Тоня прагла зустрічей, як і раніше спрагло дарувала кохання, розсипаючи його довкола коханого. Їй, здавалося, що лагідне слово, велике почуття, безмежна відданість, допоможе перемогти Антону всі проблеми світу і зберегти їхню любов. Їхню? Чи ж? 
Тоня розповідала йому про розквітлий сад, який відцвітаючи, суцвіттям розстилає білосніжні пелюстки додолу, ніби промовляючи до людей: “Це вам весна дарую”. А люди необережно топталися , не помічаючи ніжного цвіту, все поспішали кудись. Весна проходила, а Тоня все ще виспівувала по – весняному своє кохання: красиво, пристрасно, ніжно. “Я біля сакури мрію”, -  посилала слова любові Антону. Як вона його любила. І, здавалося, що її любов ніяким мірилом не виміряти.
     І не знала, що її безмірну й щиру любов сплюндрують, стопчуть. Ні, не люди, як той цвіт, а її коханий. І “опаде” ця любов, як і пелюстки з весняного саду. 
      А на зміну весні прийшло літо. На зміну ж любові – зрада. Літо пестило люд, природу, а у душі Тоні вже була зима. Заморозив її почуття коханий. Сказав, що втомився від її вірної, безмежної любові. Зустрічі зменшував, ховаючись за зайнятістю, та відстанню. А одного разу, зазирнувши у вічі жінки, побачив таку печаль і страждання, що аж злякався. В її очах плакала відкинута любов, плакала від самотності й нерозуміння, від своєї непотрібної величі.
-	Я не потребую такої любові, не потребую, - вигукнув. – Хочу спростити наші зустрічі,
лиш до потрібних стосунків. Ти маєш вибрати. Чекати й сподіватися на зустріч. Або забути мене. Любов не повинна бути нав’язливою. Вона величнішає  чеканням.” - сердито тлумачив ази любові Антон. 
     Облетіли всі пелюстки з Тониної квітки любові. Усі до єдиної впали до ніг. Їй і самій хотілося впасти на коліна, щоб вимолити, випросити ще хоча б крихти кохання. Душа сполохано притихла, здавалося, ще мить і заголосить на весь світ, викричить ту спопеляючу велич любові, що вже не вміщалася в серці жінки. Але тихо попросила:  
-	Відпусти, просто зараз відпусти мене і мою любов. Не визначай їй кордонів. Не
відчитуй за неправильну мою любов, що вже заважати тобі стала, дратувати тебе. Я не знала, що її може бути забагато, і що саме тоді вона перестає цінуватися. Ти  всю до крихти відпусти, так щоб я зараз її, всю зібрала і ніколи більше не поверталася. 
-	Так, вона стала, справді, заважати мені. Тісно стало від такої любові. Більше нікому
не дає в моєму серці місця. А серце хоче волі, -  пробував пояснити свої слова  Антон.
     Тоня встала й пішла, важко несучи свою любов. Але жінка ще не знала, що найважче  попереду. Кожна хвилина була спокутою за любов, чеканням, сум’яттям, прощанням… Вмирала любов важко, болюче. Інколи так хотілося вигукнути:” Коханий, захисти нашу любов, вона єдина в нашому світі”. А світ сміявся з її любові, над її стражданнями, над такою глибиною почуття. Тоня виплакувала любов тихими сльозами, щоб ніхто не бачив. Їй було соромно за таку любов. 
      Ось і відвозив її потяг усе далі від місця її кохання.. Аби забути навічно. І нікому не сповідати свого сорому. Сльози крапали, бо ж за вікном темніла ніч, у вагоні все “сновило” Ніхто не заважав. Ні, вона теж втомилася думати, плакати. “На хвилину б спочити думкам”, - просилася сама в себе. Хотілося забуття. Ритмічний стукіт коліс, плавне похитування вагона, все ж заколисала, зморену безсонням,  жінку. Я, вислухавши її розповідь, запитаннями не заважала. Про що ж ще питати? 
      Обличчя Тоні висвітлилося, усміхнулися радістю куточки вуст. Напевно, вона йшла сном свого кохання. І снився їй делікатний доторк вуст коханого.  Вона знову любила, долюблювала уві сні зневірену й нещасну свою любов.  Там вона , любов, була справжньою. У житті ж, як бачите, певною грою, тимчасовими акторськими мініатюрами фальші. Якби ж тоді про це знала Тоня… Бідна, нещасна любов у викривленому людському дзеркалі. Тонина любов. 
                            
У високості неба позичити хочу безмежжя…
Тільки там у любові нема берегів.
І не випливе гниль
З призамуленого прибережжя,
Й чистоти не засмітить,
І сяйва своїх кришталів…

ID:  317328
Рубрика: Проза
дата надходження: 27.02.2012 17:04:51
© дата внесення змiн: 27.02.2012 17:04:51
автор: Тетяна Луківська

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1710)
В тому числі авторами сайту (41) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Захоплююча розповідь, тримає увагу від початку до кінця. У вас талант оповідача, вміння співпереживати разом з героїнею, жити її болем, світитися її радістю.
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна за такі теплі слова flo12
 
Мазур Наталя, 14.03.2012 - 10:29
Як мало є людей, котрі уміють щиро, віддано любити. Ці люди схожі на білі ворони. Тому світ дивується з них, бо світ не знає любові. Якими внутрішньо багатими є ці люди, і якими обділеними, бо дуже рідко можуть зустріти подібну любов, та ще й взаємну. give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталю, за таку підтримку flo12
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую flo12
 
Окрилена, 02.03.2012 - 07:15
Класнюча проза 12 12 16
Долюблювала уві сні... 16 17 16
Кохання шукає своє форми самовираження... і знаходить flo23
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна за візит, за хороші слова flo12
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 01.03.2012 - 12:40
12 Танечка....Умничка. Так хорошо написано! 16 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Арино, така вдячна Вам за підтримку та співпереживання flo12
 
так глибоко змальований внутрішній спустошений світ жінки .як не дивно,спустошений любов"ю .Парадокс?Та велика і мудра любов ніколи не вмирає-ВОНА облагороджує і освячує майбутнє...
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Така вона, любов, коли знецінена. Вона розгубилася і пече, болить. Але її краса і вічність залишиться назавжди. З часом ЛГ видужає і в пам/яті буде тільки прекрасне почуття в минулому часі.Дякую за коментар 22 23
 
Наталія Ярема, 29.02.2012 - 08:09
Тетяно, завжди цікаво читати жіночі історії, про які Ви пишете! Дуже майстерно!
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
вдячна Вам 16 19 22 give_rose
 
Olaneya, 29.02.2012 - 00:25
Чудова, життєва історія.


 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую щиро за квіти
 
Ліоліна, 28.02.2012 - 21:01
вражена розповіддю 16 flo06 flo12
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую щиро 22 23
 
Solomia, 27.02.2012 - 22:23
У високості неба позичити хочу
безмежжя…
Тільки там у любові нема берегів.12 дуже гіркі Ваші роздуми,так щиро передали весь щем16
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую за відчуття і розуміння flo12
 
Н-А-Д-І-Я, 27.02.2012 - 19:13
12 12 16 16 Сподобалося...
19 21 22 22 23 23 23 31 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро рада Вам, дякую flo17
 
12 вражаюче... 16 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Приємно чути , дякую flo19
 
Танюшо, дуже зворушливо...Щемливо до болю.
Молодець!!!
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за теплі слова , дуже рада Вашому візиту flo18
 
Solomia, 27.02.2012 - 18:07
неймовірно!
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую 22
 
Лія Лембергська, 27.02.2012 - 17:33
12 Навіть бракує слів... 16 16
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я зрозуміла Ваше схвалення, дякую щиро flo12
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: