Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: The Marvel: IN ABEYANCE … (СТАН НЕВИЗНАЧЕНОСТІ) - ВІРШ

logo
The Marvel: IN ABEYANCE … (СТАН НЕВИЗНАЧЕНОСТІ) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

IN ABEYANCE … (СТАН НЕВИЗНАЧЕНОСТІ)

І
-	Що ти говориш? Навіщо? Навіщо ти хочеш оголити мене своїми думками? Я так вже достатньо відкрила свою, до того кастровану багато разів, душу. Чому ти не можеш просто любити?
-	Любити не можна просто... 
-	Тобі завжди треба все ускладнювати, шарувати, кохання – це як дев’ять кіл раю чи пекла?
-	Скоріше чистилища, де не розрізниш погане від хорошого, де все непостійне, це ніби зависаєш між двома субстанціями і не знаєш сторін, шляхів, поворотів. Є сильне відчуття НІЧОГО. Якщо є ще таке поняття як відчуття.
-	А почуття?
-	Почуття... А що таке почуття? До чого його можна віднести - до реальності чи ілюзії; чим вони виявляються? Смаком? Ні, це занадто тілесно та заземлено. Слухом? А коли глухий? Слова вловлюються і так же розсіюються мозком, щоб не перенапружувати пам’ять і зберегти... розум? Значить розум і почуття аж ніяк не синоніми. А може почуття в очах? Тоді сліпий – просто ходяча машина з табличкою “ЛЮДИНА”? Так ні ж здається. Дотик? Фізичний потяг. Почуття, почуття... Це просто ланцюг хімічних, нейропаралітичних реакцій нашого мозку а також гормонів і запрограмованої програмки продовження роду. А ми просто хочемо якось відрізнятися від сусідів наших менших і називаємо це почуттями. Ненависть, злість, милосердя, кохання, хтивість – це все ігри нашого мозку, якому час від часу хочеться відволіктися від занудних обов’язків спостерігача, керівника і прибиральника і тому він влаштовує  такі собі вікенди. Кумедно, правда? А ми думаємо ми всесильні!!! Ха-ха-ха. Ми просто нікчемні порожні машини, якими потрібно керувати, направляти, заправляти бак, міняти мастило, ремонтувати, фарбувати і старатися протримати чим довше...
-	Ти черствий.
-	Ні, кохана, я просто не закриваю свої очі вуаллю з кольоровими візерунками, легкою, але непроникною вуаллю ілюзій та мрій.
-	Хіба погано мріяти?
-	Ні, але не треба щоб вони ставали твоїм життям. Адже мрія залишається мрією, коли ти до неї прагнеш. Але не треба прагнути до нездійсненого.
-	Але як тоді будувати майбутнє, - миритися з тим, що є? А як же прагнення до більшого? Це рух. Стоячи на місці ти просто покриєшся пліснявою...
-	Яка сховає від цього світу... А ти знаєш, що майбутнього немає, воно ніколи не настане, тому що ти завжди живеш в теперішньому. Так навіщо жити неіснуючим? 
-	Минулим також неможна. 
-	Але воно найреальніше, тому що в нього вже не можна внести корективи.
-	Але тоді навіщо жалкувати за тим, що вже втратили? Хіба не треба намагатися виправити, не зробити колишніх помилок?
-	Повір мені, ти все одно їх зробиш, якби не намагалася їх виправити, ти все одно їх не уникнеш. Тебе знов понесе їх робити, бо ти просто будеш сподіватися, що цього разу може буде не так, як минулого. Тоді навіщо планувати, тим самим тративши час на плани щодо майбутнього, а не на дії в теперішньому?
-	Завтра мене вже тут не буде.
-	Не думай про завтра! Прошу тебе, хоч раз. Для мене. 
-	Обніми мене. Я хочу почувати себе сьогодні всесильною. І я хочу віддатися ілюзії. Скажи, що ти мене кохаєш. Ні, ні, ні. Не говори нічого. Я знаю, що ти скажеш, просто вимови ці три пусті для тебе слова, але так, щоб я повірила, що ти щиро. Просто скажи. Для мене.
-	Я тебе кохаю...
-	Дякую.



ІІ
Пусто. На вулицях о четвертій годині ранку. Я довго вагалася залишитися чи ні. Довго чи безкінечно? Яка тепер різниця? Небо надзвичайно низько і нависає, ніби хоче роздавити. Ну і що. Сонця немає. Воно ще спить, годинки ще з чотири, а потім на роботу. Тільки воно не помітить зміни. Воно таке велике і потрібне, що просто не помітить. А я не подам знаку. По стінах будинків пливуть тіні, але обминають, не чіпаючи. Своїх не руш! Таке кредо. Я змирилася. Тіні зникають від світла. Ну де ти, Сонце? Зітри на попіл, розвій морок. Але ти все ще спиш. Солодких снів. 
-	Поволі підіймайся. Ти мусиш іти. Геть! З цього міста .
-	О, ти прокинулася. Ну нарешті. А то мені вже геть стало сумно.
-	Куди я від тебе дінусь. Я – це ти. Сама знаєш.
-	Знаю. Де ти була? 
-	Я не могла бути там, з ним. Ти ж знаєш, що мене від нього нудить. Чого ти заставляєш себе про нього думати. Навіщо паскудиш тіло?
-	 Облиш. 
-	Не забувай, це моє також тіло. А я не хочу...
-	Ну досить вже. Скільки можна.
-	Поки ти не зрозумієш. Поки не перестанеш...
-	Зникни! Геть!
-	Як хочеш.

Потяг. Вирушає через... 23 хвилини. Треба встигнути. Навіщо? Треба.
Все закутане чимось густим і непроникним. Можливо туманом, а ще парою доз сну. Дія вже проходить, але відчуття ще лишаються, як завжди. Дітки не треба бавитися наркотиками! Говорить пропаганда здорового способу життя... Не треба, так не треба. Інертний стан згоди зі світом. Абіотичний сенс. І ще купа непотребу. Все як замовляли. Я так і записав у своєму блокноті. З “бехою” на титулі. А що? Мрія кожного “уважаючого” себе пацана. Хіба не так? А як? Ну хто ж буде мріяти про однокімнатне корито з облізлими шпалерами і фарбою та великим матрацом посередині. Божевільний? Саме так. Просто в яблучко!!! 
Залізнична станція. Непогана для такого невеликого містечка. Вражена. Хоч і не на довго. Треба купити квиток. Останні кроки до реальності. 
-	Давай же, зроби їх скоріше!
-	Ти ще не заспокоїлася? 
-	А ти думала, що позбавилася мене?
-	Я хочу побути сама. Будь ласка. Направду. Сама.
Каса. Один. Перон. Два. Потяг. Три. Контролер забирає квиток. Чотири. Заходжу. П’ять. Мій вагон. Шість. Моє місце. Сім. Останні хвилини до відправлення. 
-	Тільки не зроби дурниці...Будь ласка! Ні. Ні! Ти цього не зробиш. Залишайся на місці!!!! Не руш! Вернись! Сім кроків. Сім! Ну що ж ти... 
-	Рушив. Слава Богу. Не встигла. А була за крок до падіння.
Потяг рушив. Вісім.
Вісім. Число – безкінечність, якщо повернути. Безкінечність – вічність?
А вічність – це безкінечність. Така от собі дилема. А що ж тоді вічне? Все закінчується коли-небудь. Тоді виходить вічність – ілюзія, мрія про... про що? Про красу і щастя. Про надію і віру. Про спасіння і спокій. Про любов. Про насолоду і спокусу. Про хтивість і бажання. Про біль і смерть...
Я не знаю куди подіти свої думки. Вони скрізь. Вони заповнюють простір. Затуманюють ауру і опаскуджують розум. Їх багато. І всі вони чомусь різні, кардинально протилежні і порожні. Як тунель, який чекає на прибуття потяга. На коліях. Порожніх. Нікого. Крім тебе. Чому? Не знаю. Просто потяг ніколи вже не прибуде. Тунель закрили на ремонт. Навіки. Так часто буває. Нічого дивного і аморального. Скоро збудували новий. Але він інший. Там немає цих колій. Там новенькі колії для нових модифікованих потягів. Навіщо старі? І там нема тебе. Давно. А може недавно? Я не пам’ятаю. Збилася з ліку. Потік думок кристалізує мозок. Пресує до безкінечності. А може і далі. Чому? А просто так. З нудьги. 
Що далі? А далі будуть крила. А може і зябра, щоб легше дихалось. Скоро Хеллоуін. Білий ангел з чорними крилами і зеленими зябрами. Ідеально і трохи сумно. Але це не надовго. Ангел з чорними понівеченими крилами. І трохи спиртного. А ще кілька цигарок. Та хіба можна забути про небо. Та нічого, скоро навчуся літати по-новому. Вони ж загояться, правда? Їх же ж не ампутують? О Боже!
А ще тиша. Немає шелесту. Все стихло. Аби ж вони покинули мою голову. Тоді, я, напевно, померла б. Чи можна жити без них? А може? Тоді було б легше... А треба? Нічого не є просто. Навіть найпростіші речі – складні лабіринти всесвіту. А може і більше... Чи менше? Ні! Точно не менше! 
Просто – це згубно. Ти так думав. А тепер це стали мої думки. І ми не ускладнюємо своє життя, просто немає простих речей. Навіть атомів.
-	Ну що ж далі?
-	А що? Потрібно?
-	Напевно.
-	Не марудь. Просто не думай...  


ІІІ
ІНТЕРЛЮДІЯ.

В потязі завжди хочеться спати? Ще цей напівгомо-напівсапієнс з зачіскою а ля Діма Біланчик навпроти. Ну що він від мене хоче?
-	Прівєта! Я Віталік. Ми з тобою їдем разом. Круто, пра?
Як же ж хочеться заїхати тобі в…
-	Ага. Крутіше не буває.
Він що не розуміє, що такі як я з такими як він не притираються. Чи хлопчику просто страшно спати самому? 
-	Я сюда припхався до дівахи, а вона виявилася с**ою. Тр***лася з моїм корішом, прікінь. 
-	О, це правда не хороша дівчинка (дівчинка?)
О ні, ні, ні. Невже цей напівсапієнс НАСПРАВДІ повірив, що мені є якесь діло до його ПРАБЛЕМИ?  - Сама винна. – Дякую за підтримку. Треба тікати. Скоріше.
-	…прікідаєш, я от заходжу до цієї л*рви додому  з цвєтами і канфєтами, а її прєдкі питають хто я такий і чо приперся, в неї женіх тута, ну карочє залетіла к**ва. Ну я її…
Закрийся телепень! Я не хочу чути твого противного і жалюгідного голосу! Я що тобі психіатр чи що? Тоді плати за сеанс, хлопчику. Тільки не натурою, будь ласка!
-	…а вона прикідаєш шо базарить мені, ця пра****утка кон**на?  Шо то мій вир*док! Я взагалі ах**в. Так хотів зацідити їй між очей, цій ла**дрі й***ній, але баба все-таки…
Які ми благородні! В мене зараз пов’януть вуха від такої кількості нецензури! За що ти звалився на мою голову! Я зараз зірвуся з привязі. Чесне слово! Замовкни! Скільки можна патякати.
-	Та мені насрати від кого залетіла твоя кубіта, розумієш! НАС**ТИ! Чо ти до мене приєднався, а? мало тобі фіф на потязі? Я тобі не дам! На мене такі соплі не діють! Іди шукай далі, красавчик!
-	Ну ви всі с*ки!
-	Adio, friend. 

Нарешті. - Грубувато ти з ним. Жаль навіть стало трохи. В людини горе. Розбите серце.
-	Тільки не починай. Хоч ти помовчи.
 Бабуля з бічних місць окинула мене ганебним поглядом і далі приступила наминати свої варені яйця. (свої?). Я вже точно ку-ку.
-	 А би тільки ще вона до мене не причепилася, а то жалко буде, якщо її пошлю грубою лайкою. Старенька все-таки. 
-	Старших треба поважати. 
-	Та? Хто таке придумав, а? Краще вляжуся лицем до стінки. Боже, як же мене всі дістали! Скільки можна хропіти! А це  вже хто там совається? Чого розходилися? Чорт, скоро почну кидатися на перехожих. Я стаю божевільною і некерованою!
-	Та ні, сонце, це просто місячні. Скоро минеться…   

Кінець.

IV
Дім. Та чомусь тут пусто. Ну звісно ж. Літо. Всі на відпочинку. Хто куди. 
І знову цей стан. Стан очікування неминучого. Чого саме? Без поняття. Просто так буває коли не можеш до кінця сприйняти те, що вже сталося і чого не повернеш. Але ще не віриш, думаєш, що може обмине. Та ні. Не оминуло. Не промайнуло поруч. Зачепило. Осліпило. Роздавило… Темінь. Тиша. Без спокою. Забрав з собою. Ну що ж, дарую. Коханий.  ?. 
-	Я зробила правильно?
-	Так.
-	То чому ж мені так паскудно?
-	Звикнеш.
-	А треба?
-	Тобі з ним було боляче. Так буде краще.
-	Без нього ще більше болить.
-	Не переживай, це називається порожнеча. Вона завжди виникає , коли вириваєш кусок чогось. Закони фізики, математики, біології і ще купи нікому не потрібних наук. (по законам природи). 
-	Кусок серця, а може і душі. Цікаво, щось поєднує серце і душу? Тоді що? Біль? Радість?  Тільки не смерть. Душа безсмертна, тоді як серце можна і вбити, вирвати, розірвати, порвати, спалити або пересадити комусь іншому. А душу хіба не можна?
-	Ти віриш, що він повернеться?
-	Ні.
-	 Кого ти дуриш? Саму себе?
-	Так легше.
-	Направду?
-	Чого питаєш якщо сама знаєш? Треба помалу закінчувати ці розмови. Недалеко і до божевілля. 
-	Ти вже там. Назва йому…
-	Шизофренія. Я знаю.
-	Просто повір, що без нього буде краще. Він сухий. Його вже нічим не розмочиш і не зм’якшиш. Ти йому не потрібна для існування. Ти додаток. Не сенс. Він не сумує. Йому не болить як тобі.
-	Знаю. Йому не погано без мене. 

V
SMS-ка. «Як ся маєш? Ти вже повернулася? Що цікавого відбулося впродовж цього довго проміжку часу. Не хоч meet with me? Діма.»
-	 Ого!  Ти диви хто об’явився! 
-	Ну звісно, від цього тебе то не нудить, пра?
-	Він не такий як… 
-	Добре, добре. А чого ти від мене хочеш? В мене немає ніякого бажання з кимось бачитися.
-	Треба розвіятися.
-	Ти хочеш мене примусити?
-	Так! 
SMS-ка. «Добре. Сьогодні о восьмій. Зайдеш. Я сама.»

Стан помсти. Злоби. Алкогольного сп’яніння та невагомості. А тепер ще треба грати роль задоволеної і безжальної дівчинки, якій начхати на почуття і яка презирає всіх навколо. Втома. Нестерпна. А може бути самою собою?  - Ні. Не зрозуміє. - Та начхати. 
Дзвінок. Зберися. 
-	О, привіт. Я такий радий тебе бачити. Ідем кудись гуляти?
Не хочу! Не хочу! Не хочу! Не хочу! Не хочу! Не хочу! Не хочу!
-	Ідем. Тільки десь де менше народу. Хочеться спокою.
Ти його подарувала. Пам’ятаєш?
-	Як там твоя книга? Вже вийшла? 
-	Ні.
-	Як? Я сподівався ти мені подаруєш підписаний екземпляр.
-	Я забила на неї. Треба починати все з початку.
-	Як забила? В тебе був такий шанс! Ти що! Де ти була?
-	Далеко.
Тільки не треба мене обіймати. Ні. Ну навіщо ти мене береш за руку. Тягнеш до себе. Я не хочу твоїх губ. Вони пахнуть вишнею. Жувальна гумка? Як завжди. Мені гидко, але все-таки впускаю твій язик собі в рот. За що себе мучу. За те ж… Час завис. На мертвій петлі. Не рушити. Хто його так? Я не можу більше стояти так на місці. 
-	Ідем додому. В мене болять ноги ходити. 
-	Давай десь сядемо.
-	Я хочу додому!
-	Добре. Ідем. 
Навіщо потягла з собою? – Дівчинка боїться спати сама.

VI
Що він хоче? Постійно щось питає. Набрид. Лягаємо на матрац. Лежимо. Не чіпай…
-	Поговори зі мною.
-	Про що?
-	Що-небудь. Тільки не мовчи. А то мені здається я розмовляю сам з собою. Тебе ніби немає.
-	А тобі погано зі мною мовчати?
-	Ні.
-	Тоді давай віддамося тиші.
-	Мені здається, я тебе втрачаю.
-	Ні. Вже втратив...
-	Коли? 
-	Не знаю. Давно вже.
-	Чому ти мені не сказала?
-	Ти не питав.
-	Чому не відпустила?
-	Ти не просив.
-	А хіба потрібно було?
-	Я тебе не тримала. Сам вирішив залишитися...
-	Ти кохала?
-	Не хочу відповідати. 
-	А зараз?
-	 Яке це має значення?
-	А й справді – ніякого. Я ж тебе вже втратив.
-	А я ніколи тобі не належала...
-	Я зрозумів. Не можна втратити те, чого ніколи не мав...
-	Напевно.
-	Я дарую тобі тишу, якої ти так прагнула. Це мій тобі останній дарунок.
-	Це буде твій найкращий подарунок.
-	 Сподіваюся тебе більше ніколи не побачу, інакше знову захворію тобою. Знаєш я думав, що немає в світі гіршої зброї ніж атомна бомба, яка знищує людину за лічені секунди, але вона в порівнянні з тобою лиш дитяча забавка. Ти маєш в собі значно жорстокішу, болючішу зброю, тому що бомбу можна побачити, а твоя зброя секретніша за всі інші. Тому і жахливіша... я хочу тебе ненавидіти, знаю, що так буде легше, але не можу. Ти змінила мене, я жив твоїм життям, я став частиною тебе. Теперішній я не знає як жити самостійно без тебе. МЕНЕ вже немає. Прощай...
-	Па –па. Не забудь замкнути двері.


VII
Заболіло десь там. Серце? Шматок вати. Ще кілька бинтів. Йод. Перекис водню. Ай! Пече. Подмухай. Сильніше. Скальпель (де він взявся? – знайомі з медучилища). Нитки. Голка. 8 швів. Операцію завершено. Вітаю, ми втратили серце. Людина таки може жити без нього. Який експеримент. На живих організмах. Тільки би не дізнались грінрісовці. А то знов демонстрації, погрози, суди… Яке відкриття! Нобелівська премія. Та навіщо обмежуватися. Тепер високорозвинені організми (скоріше за все люди) зможуть вирізати серця і… ЖИТИ ДАЛІ! Яке відкриття! Нобелівська премія! Тепер можна не брати «близько до серця», бо його НЕМАЄ. А близько до чого?  - Та ні до чого! Тепер буде байдуже. Яке відкриття! Ставайте в чергу! Безболісна? Ну, за все треба платити. Яке відкриття! Нобелівська премія…
Що не так? Що? Ні. Були так близько. Ми провалилися… Скоріше, вшивай назад. Помре. Яка різниця, що потріпане. Головне працює. А як – не наша справа.


Я досі не можу називати його імені. Навіть в думках…
Воля? Сила? Сила волі? Що за поняття? Роз’ясніть хто-небудь. Будь ласка! Я хочу навчитися цим поняттям. Я хочу мати їх. Хіба я багато прошу?
-	Багато.
-	Я ніколи не зможу їх мати?
-	Так.
-	Сумно.
-	Буває.
-	Я залежна.
-	Від нього?
-	… . 
Нестерпно хочеться набрати втертий в мозок номер. Хоч знаю, що не треба, що нічого не зміниться. Борюся. Борися.
-	Я зараз подзвоню. Просто почую голос, взнаю, що все гаразд і все. Один невинний дзвінок…
-	 Не смій. Не набридай. Навіщо? Де твоя гордість?
-	А що,  ще є таке слово?
-	Ти ж знаєш, що нічого не зміниться. Він не хоче тебе.
-	Ні, йому просто байдуже. 
-	То чого ти себе мучиш? Займи себе чимось, відволічись, переключись..
-	Нагадати тобі про вчорашню спробу?
-	То що тоді?
-	 Час…


VIII
Потяг повільно рушав, поступово набираючи швидкість. Стукіт коліс чомусь заспокоював. Вісім. Число-безкінечність. Число, яке мало не змінило моє життя. Число, яке примусило мене думати. Число, яке вилікувало і окунуло в нову хворобу. Я проводжаю поглядом все те, що призвело б мене до майбутнього. А я хочу залишитися в теперішньому. Не сама. Я проводжаю потяг, який змінив би щось. Можливо на краще. Але це вже немає значення. Я проводжаю себе. Ти поїхала туди, де кілька хвилин тому була я. В майбутнє, якого не буде. 
Зараз 04.30. ранку і я встигну повернутися, до того, як ти прокинешся і почнеш збиратися на роботу, а я буду дивитися збоку і дивуватися, як це я не зробила найбільшої помилки в своєму житті. А була ж за крок до падіння.

INEVITABILITY
(неминучість)…

ID:  206405
Рубрика: Проза
дата надходження: 17.08.2010 18:16:45
© дата внесення змiн: 17.08.2010 18:16:45
автор: The Marvel

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Iraida Kułakowski
Прочитаний усіма відвідувачами (960)
В тому числі авторами сайту (20) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Iraida Kułakowski, 17.08.2010 - 21:53
Обожнюю записані думки, психологічні портрети, монологи вдвох - водночас так важко й так легко...
Сюжет, мабуть, до болю знайомий багатьом, і це зачіпає...
Дякую...
 
The Marvel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
і вам дякую) цей твір в певній мірі став переломним моментом в творчості... тому дуже близький..
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: